top of page

Leyla Ünsal Gündüz’ün Seçtiği 3 Fotoğraf Sanatçısı


"As a Mother Tongue" - Fotoğraf: Felipe Romero Beltrán

Versus Art Project kurucu ortağı ve direktörü Leyla Ünsal Gündüz, son dönemde kendisine ilham veren 3 fotoğraf sanatçısını Mercado okuyucularıyla paylaştı.

 

"Une Pause Favorable, Centre Pompidou-Metz, 2023" -Constance Nouvel


“Constance, fotoğrafın felsefesiyle ilgilenen, tarihini, ustalıklarını ve teknik ya da kavramsal süreçlerini sorgulayan, fotoğrafın özelliklerini eleştirel yönden ele alan, sorgulayan bir sanatçı. Temsilin karmaşıklığını açığa çıkarmayı amaçlar. Farklı disiplinler arasında köprüler kurarak plastik ve formal bir dil geliştirir ve fotoğrafik nesnelerin kavramını ortaya çıkarır. İşlerinin gerçek ve kurgusal arasında sürekli bir etkileşim ve geçiş halinde olması çok etkileyici. Sanatçı aynı zamanda bu yıl Paris Photo Curiosa bölümünde solo booth olarak sergilenecek sanatçılar arasına seçildi.”



Paris'teki Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts'tan mezun olan Constance Nouvel, 2010 yılından bu yana imgeleri şekillendirme ve mekânsallaştırma arasında deneysel bir dille gelişen bir fotoğraf çalışmaları bütünü geliştiriyor. Manzaraları veya iç mekan görüntülerini, ortam parçalarını veya esrarengiz detayları, gerçeklik ortamını sorgulayan bir dizi müdahaleyle dönüştürüyor. Fotoğrafı, çizim ve enstalasyonla birleştirerek izleyiciyi hem fiziksel hem de zihinsel mekânlara götürüyor ve hayali dünyaları çağrıştırıyor. Önerileri, her bir kişiye özgü algı ve yansıtma mekanizmalarına çağrıda bulunarak, imgelerin ve bakma eyleminin keşfini açıyor.

 

"As a Mother Tongue, Istanbul, 2023" -Felipe Romero Beltrán


Felipe Romero Beltrán Madrid, İspanya'da yaşayan Kolombiyalı bir fotoğrafçı. Toplumsal meselelerle ilgilenen sanatçı, belgesel fotoğrafçılık alanında yeni anlatıların ortaya çıkarabileceği gerilimle ilgilenerek sosyal konulara odaklanıyor. Sosyal konulara olan ilgisiyle karakterize olan pratiği, konuyla ilgili kapsamlı araştırmaların eşlik ettiği uzun vadeli projelerin sonucudur.


 

"Horizon(s), 2022" -Ilanit Illouz


Ilanit Illouz'un imgeler üzerine yaptığı çalışmalar, her zaman ekran dışı ya da üç nokta kullanımıyla ele alınan anlatı sorusuyla iç içedir. Çalışmaları, pek çok zamansal işlem gibi bazen benzeri görülmemiş fotoğrafik ve mekanik yeniden üretim süreçleri geliştirir.


Hafızanın fiziksel olarak sınandığı, sildikleri kadar açığa da çıkaran, tekrarlanan araştırma, inceleme ve gözlemleme çalışmalarına yanıt veren süreçlere güveniyor. Illanit'in düşünceleri, medyanın disiplinlerarasılığına açık plastik ve biçimsel bir dilde ortaya çıkıyor. Sanatçı, şu anda imgeyi ortaya çıkarmak kadar bozmayı da amaçlayan yeni teknik süreçler deniyor. Bu teorik, coğrafi ve plastik yaklaşımları birleştirerek, sosyal, politik ve ekonomik tarih, izler ve kayboluşlar üzerine bir düşünce geliştiriyor.


"Les Dolines, 2021"


 

Leyla Ünsal Gündüz kimdir?

Leyla Ünsal, 1990 yılında İstanbul'da doğdu ve 2009 yılında Dame de Sion Fransız Lisesi'nden mezun oldu. Üniversite eğitimini 2009-2011 yılları arasında Paris 1 Sorbonne - Panthéon Üniversitesi'nde sanat tarihi ve arkeoloji bölümünde tamamladı. Daha sonra aynı üniversitede mimarlık tarihi üzerine yüksek lisans yaptı ve bu dönemde Paris ve Cannes'da çağdaş sanat galerilerinde çalışma deneyimi elde etti. SENKRON adlı "Eş Zamanlı Video Sergileri"nin kurucu ekibinde yer aldı ve 212 Fotoğraf Festivali dahilinde Borusan Contemporary Müzesi koleksiyon sergisi küratörlüğünü üstlendi. Leyla Ünsal, 2015 senesinden bu yana Versus Art Project'in kurucu ortağı ve yöneticisidir.

bottom of page