top of page

Qujiang Güzel Sanatlar Müzesi'nin Cesur Dönüşümü


Fotoğraflar: Zhu Runzi

Çin'in Shaanxi eyaletinin başkenti Xi'an'da, Şangay merkezli mimarlık stüdyosu Neri&Hu, Qujiang Güzel Sanatlar Müzesi için kırmızı travertenle dramatik ama minimalist bir ek bina tasarladı. Cesur ve dikkat çekici olan bu yapı, hafiflik ve sağlamlığın yanı sıra farklı ve ilgi çekici geometrileri de kusursuz bir şekilde bir araya getiriyor.


Dev Vahşi Kaz Pagodası'nın güneyinde yer alan eklenti, müzenin yeni genişleyen kültürel ve ticari işlevlerini yerine getirirken, aynı zamanda çevredeki kentsel doku için bir yapı taşı ve kalıcı bir sosyal tarih sembolü olarak hizmet etmek üzere tasarlandı. Dairesel bir tasarıma sahip olan göz alıcı mimari müdahale, bölgenin kentsel coğrafyasına sembolik bir aydınlatma kaynağı sağlamak amacıyla doğrudan parlayan kil fener konseptinden esinleniyor. Mimarlar tarafından 'Kentsel Hareket' olarak adlandırılan eklenti, işlevsel ve estetik amaçları bir araya getirerek ziyaretçileri bina içinde keşifsel bir yolculuğa davet ediyor.


 

"Parlayan fener fikrini, sadece müzenin yeni genişletilmiş kültürel ve ticari işlevlerini yerine getirmek için değil, aynı zamanda çevredeki kentsel doku için bir aydınlatma kaynağı olarak hizmet etmek için yol gösterici bir kavram olarak ele alıyoruz."

 

Ek yapı dört bölümden oluşuyor: Kısmen batık taban, yükseltilmiş podyum platform, heykelsi yürüyüş sirkülasyon alanı ve anıt. Dökme betonla tamamlanan taban, yeni eklenen perakende alanları ve umumi tuvaletlerin yanı sıra eski müze alanı ve restoranı barındıran, ziyaretçiler için kesintisiz bir zemin olarak tasarlandı. Binanın üzerinde yükselen platform, taş sütunlar ve cam perde duvarlardan oluşan bir direk ve lento sistemi ile perakende satış alanlarının bulunduğu yüzer bir çatı evini destekliyor.


Binanın üzerinde yer alan anıt, ikinci katta bir salon ve bir silindir içine alınmış yükseltilmiş bir açık hava amfitiyatrosu içeriyor. Bu amfi, ışığın geçirgenliğini vurgulamak için aralıklarla dikkatlice düzenlenmiş elmas şeklindeki kırmızı traverten duvar birimlerinden ve merkezinde açılan muhteşem bir yuvarlak ışıklıktan oluşuyor. Dairesel bir yürüyüş yolu amfitiyatronun altını çevrelerken, dış teras salonun bir uzantısı ve gelecekteki faaliyetler ve etkinlikler için kamusal bir form olarak hizmet veriyor.



Comments


bottom of page