top of page

Yapay Zeka ve Yerel Malzemelerin Buluşması: Products of Place


Fotoğraflar: Oio

Yapay zeka, yerel malzeme kullanarak daha sürdürülebilir ürünler üretmeleri için tasarımcılara nasıl yardımcı olabilir? İngiltere merkezli yaratıcı stüdyo Oio, çıkış noktası olarak yerel malzemeleri kullanarak 140 yemek tabağı konsepti sunan bir proje olan Products of Place'i üretmek için Space10 ile ortaklık kurdu.


Products of Place, bol miktarda yerel malzemeden yapılan spekülatif yer tabanlı tabak konseptlerinin etkileşimli bir haritası. Yapay zekanın tasarımcıları daha iyi malzeme seçimleri yapmaları ve gezegenle ilişkimizi yeniden dengelemeleri için desteklediği yakın bir geleceği görselleştiriyor. Space10, yerel olarak bulunabilecek malzemelerin belirlenmesine yardımcı olmak amacıyla tarımsal artıklardan, inşaat atıklarından ve üretim artıklarından veri noktaları toplamak için ChatGPT'yi kullandı. Genel amaç ise daha az ürün kilometresi ve daha düşük emisyona sahip nesneler yaratmaktı. Nihai konseptler ve veri noktaları, tasarımcıların keşfetmesi için çevrimiçi interaktif bir haritada toplandı.


 

"Products of Place ile yapay zekanın salt verimlilikten ziyade keşif ve hayal gücü için bir araç olarak kullanılabileceği bir geleceğe göz atıyoruz. Bu yeni sentetik sürecin sonuçlarını, son adımdan ziyade hayal bile edilemeyecek ürünler için bir başlangıç noktası olarak görüyoruz."

 

Space10, keşfedilmemiş çözümler sunmak için geliştirme aşamasında yapay zekanın kullanıldığı "yapay zeka destekli tasarım süreci" olarak adlandırdığı sürece ilgi göstermeye devam ediyor. Hem Oio hem de Space10 bunun kusurlu bir süreç olduğunu ve AI modellerine beslenen önyargıların genellikle nihai ürüne taşındığını kabul ediyor. Oio'nun kurucu ortağı Simone Rebaudengo, “Bu yeni sentetik sürecin sonuçlarını, son adımdan ziyade hayal edilemeyen ürünler için bir başlangıç noktası olarak görüyoruz. Sonuçlar, gezegenimizin kentsel ortamlarının çeşitli materyallerinde şaşkınlık, zevk ve bazen de rahatsızlık uyandırıyor" diyor.




bottom of page