top of page

Heatherwick Studio'nun İkonik Işıltısı: Seed Cathedral


Fotoğraflar: Iwan Baan

Londra merkezli mimarlık ofisi Heatherwick Studio tarafından Şangay Expo 2010 için tasarlanan Birleşik Krallık Pavilyonu’nun merkezinde konumlanan Seed Cathedral, tasarım, doğa ve teknolojinin büyüleyici bir birleşimi ile bizi şehirler ve çevre arasında uyumlu bir dengeyi benimsemeye çağırıyor.


Pavilyonun merkezinde, her birinin ucunda bir tohum bulunan 60.000 adet şeffaf fiber optik çubuktan oluşan, 20 metre yüksekliğinde bir yapı olan Seed Cathedral -Tohum Katedrali- yer alıyor. Göz kamaştırıcı ışıklı tohum dizisi, botanik çeşitliliğin göksel bir takımyıldızını oluşturuyor. Katedralin ruhani ışıltısı ve rüzgâra karşı nazik hareketi, ziyaretçiler için dinamik, sürükleyici bir deneyim yaratarak iç gözlemi ve dünyadaki bitki türlerine saygıyı teşvik ediyor.



Projelerinde doku ve ölçek ile ustaca deneyler yaratan Heatherwick Studio'nun benzersiz yapılarından olan katedralin iç mekanında, fiber optik filamentler dalgalanan bir parlaklık yaratarak yukarıdaki bulutların hareketini yansıtıyor ve yeryüzü ile gökyüzü arasındaki hassas bağlantıyı kapsıyor. Bu hayranlık uyandıran alan, ziyaretçileri güçlü ve dingin bir ortamda gezegenimizin botanik kaynaklarını korumanın önemi üzerine düşünmeye davet ediyor.



Projenin yenilikçi tasarımı ve güçlü mesajı, doğa ve kentsel yaşam arasındaki hassas etkileşimin ilham verici bir hatırlatıcısı olarak bizi daha iyi, daha yeşil bir gelecek için çaba göstermeye çağırıyor. Göze çarpan bir cazibe merkezi olarak Birleşik Krallık Pavilyonu ve Tohum Katedrali, sanat ve tasarımın küresel meseleler hakkında farkındalık yaratma ve farklı kültürler arasında birlik duygusunu teşvik etme konusundaki önemini bir kez daha teyit ediyor.




bottom of page