top of page

Julia Koerner | Mimari Tasarımcı


Clutch Bone | Fotoğraf: Elena Kulicova

Mimari, ürün ve moda tasarımının kesiştiği noktada çalışan ve 3D baskı alanındaki tasarım inovasyonuyla uluslararası alanda tanınan Avusturyalı tasarımcı Julia Koerner ile çalışmaları ve üretim pratiği üzerine sohbet ettik.


Julia Koerner kimdir? Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

Ben Julia Koerner, JK3D Viyana ve Los Angeles'ın kurucusu, kreatif direktörü ve tasarım direktörüyüm. Ayrıca UCLA Sanat ve Mimarlık Okulu Mimarlık ve Kentsel Tasarım Bölümü'nde Yardımcı Doçent olarak 2012'den beri ders veriyorum.

Mimari, ürün ve moda tasarımının kesişiminde çalışan ödüllü bir tasarımcı olarak, 3D baskı alanındaki çalışmalarınız bu disiplinlerin zirvesinde yer alıyor. Mimarlık pratiğinden gelerek 3D baskı kostümlerine olan serüveniniz nasıl gelişti?

3D baskı giyilebilir ürünler ve moda tasarımında bir öncü olarak Paris'teki ünlü Haute Couture Evleri ve Hollywood endüstrisi ile iş birliği yaptım. Yirmi yıl önce Viyana'daki Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi'nde ve Londra'daki Architectural Association'da 3D baskı mimari modelleri keşfettim ve sektördeki ilk katkılı üretim tasarım kreasyonlarından bazılarında ürün ve moda tasarımcılarıyla iş birliği yaptım. Birlikte 3D baskı giyilebilir ürünlere ve moda tasarımına öncülük ettik. Bunlar arasında Chanel ve Iris Van Herpen gibi köklü Haute Couture Evleri; Stratasys, Materialise ve Kristal Cam Üreticisi Swarovski gibi 3D baskı şirketleri ve Marvel Stüdyoları gibi Hollywood Endüstrisi ile iş birlikleri yer alıyor.


3D baskı teknolojilerinin moda ve mimari dünyalarında yarattığı dönüşümü nasıl değerlendiriyorsunuz?

On yıl önce tasarladığım 3D elbiseler Paris'teki podyumlarda görücüye çıktı ve şu anda dünyanın dört bir yanındaki prestijli kalıcı müze koleksiyonlarının bir parçası. Bu arada teknolojilerdeki ve malzemelerdeki gelişmeler moda endüstrisinde daha büyük olasılıklara yol açtı. Markam JK3D ile 3 boyutlu baskı moda aksesuarlarını pazara sunduk ve giyilebilir hale getirdik. UCLA Mimarlık ve Kentsel Tasarım'da yüksek lisans öğrencileriyle birlikte "Fit For the Future" Araştırma Tasarım Stüdyosu'nun bir parçası olarak büyük ölçekli sürdürülebilir 3D baskılı bina cephelerinin uygulanmasını araştırıyorum.

Marvel’ın Black Panther gibi Hollywood prodüksiyonları için 3D baskılı kostümler gerçekleştiren bir tasarımcı olarak, bu ölçüde büyük projelerde çalışmak nasıl bir deneyimdi?

Black Panther ve Wakanda Forever'ın kostümlerinin hayata geçirilmesinde Ruth E. Carter ve Marvel Studios'taki ekibiyle iş birliği yapmak harika bir deneyimdi. Bu katkı, kostüm tasarımı dalında iki Akademi Ödülü kazanılmasını sağladı ve sektörde güvenilirlik ve tanınırlık sağladı.


Tasarım süreci ve çıkan ürün bazında bugüne kadar sizi en çok heyecanlandıran çalışmanız hangisiydi?

"Crystal Lamella" adlı çalışmam Swarovski'nin üst düzey cam 3D baskı teknolojisi ile üretildi. Estetik ve tasarım süreçleri bakımından benzersiz olan bu kaplar Venedik'teki İtalyan Cam Haftaları'nda, Avusturya'daki Schloss Hollenegg'de sergilenmiş ve New York Times'ta yayınlandı. Çalışmam daha sürdürülebilir bir gelecek ya da üretim süreçleri için kitlesel özelleştirme, kişiselleştirme ve döngüsellik potansiyelinin olanaklarını sergiliyor.


Malzeme araştırması yaparken veya yeni projelerinizde malzeme seçerken hangi faktörleri göz önünde bulundurursunuz? Bize biraz çalışmalarınızdaki malzeme seçimlerinden bahsedebilir misiniz?

Malzeme seçimi teknoloji seçimiyle birlikte gelir, her biri kendine özgü yetenekleri ve kısıtlamaları olan birçok farklı 3D baskı teknolojisi mevcuttur. Genellikle en başından itibaren hangi teknolojiyle çalışacağımı biliyorum ve daha sonra bu özel teknik ve malzeme için tasarım yapıyorum. Bu nedenle tüm tasarımlarım estetik, tasarım ve belirli teknolojiler için optimize edilmiş olarak benzersizdir.

Gelecek için heyecanlı mısınız? Planlarınızda neler var?

Geleceğin şu an olduğunu düşünüyorum ve insan türümüzün hayatta kalmasını planlıyorsak, moda ve mimarlık endüstrilerimizi yarın değil bugün yeniden düşünmek için fırsatlar yaratmamız ve değişiklikler yapmamız gerektiğine inanıyorum. Barış ve sürdürülebilirlik ise benim temel önceliklerim.


bottom of page