top of page

Betonun İhtişamında Saklı Zaman: Deep Time Palace


Fotoğraflar: CreatAR Images

Şangay merkezli stüdyo Wutopia Lab, Changchun'da göz şeklinde açıklıklara sahip ve dalgalı bir beton çatılı yeraltı müzesi olan Deep Time Palace'ı tasarladı.


Müzenin tamamı, ziyaretçilere yaşam, tarih, çevre ve toplum arasındaki karmaşık bağlantıları anlamaları için rehberlik etmeyi amaçlayan, birbirine bağlı bu üç mekânsal düğümden oluşuyor. Genellikle endüstriyel binalarda bulunan düz yüzeyli beton ve geniş açıklıklı bir yapı kullanma tercihi kentin endüstriyel geçmişine saygı duruşunda bulunuyor ve geniş bir açık sergi alanı yaratıyor.



Stüdyo, müzeyi kaplayan ve 10.000 metrekareyi aşan ince kabuklu beton çatının yapısını oluşturmak için çelik tercih etti. Bu alan yeşil bitkilerle kaplı ve sosyal aktivitelerin yanı sıra park için de kullanılabiliyor. Çatıya ise, yeraltı alanına doğal ışık girmesini sağlayan iki adet göz şeklinde açıklık eklendi. Yeraltı yapıları tipik olarak sığınak görevi görürken, doğal ışığın etkileşimi müzenin ihtişamının ardında gizlenen derin 'derinliği' ortaya çıkarıyor ve ona bir maneviyat ve kutsallık duygusu aşılıyor.

 

“Mekânı tasarlarken, ‘derinlik’ duygusunu aktarmak için yeraltı yapısını bir başlangıç noktası olarak kullanmayı amaçladık. Ayrıca, izleyicileri şaşırtacak muazzam bir ölçek sunarak doğrusal bir zaman çizelgesine ilişkin geleneksel zihniyetimize meydan okumak istedik.”

 

Kavisli camlı tek katmanlı çelik hasır kabuk, binanın kuzey tarafındaki müzenin ana girişini çerçeveliyor ve ziyaretçiler bir dizi basamakla yeraltı müzesinin ana salonuna giriyor. Camlı cephenin her iki yanında yer alan iki giriş kapısının üst kısmı, kanat açıklığını andıran dalgalı formlar halinde hafifçe yukarı kalkıyor. Geniş çatı, alanın güneyindeki plazaya kadar uzanıyor ve burada enine kesiti müzenin arka girişini oluşturuyor.


Deep Time Palace, ruhumuzu günlük yaşamlarımızdaki zamanın sürekli kıskacından kurtaran, tarihi ve hafızayı yeniden incelememize ve böylece varlığımızın anlamını kavramamıza olanak tanıyan çağdaş dışavurumcu bir sığınak işlevi görüyor.



bottom of page