top of page

Cemal Çobanoğlu'nun Seçtiği 3 Kent Mobilyası


Esrawe + Cadena - Los Trompos

Kentsel tasarımdan mobilya tasarımına farklı ölçeklerde işler üreten ABRA Design Studio kurucu ortağı iç mimar Cemal Çobanoğlu kendisine ilham veren 3 kent mobilyası tasarımını Mercado okuyucularıyla paylaştı.

 

Johan Kauppi – KEBNE by NOLA


“Johan Kauppi tarafından, ilgiyle takip ettiğim kent mobilyası markası Nola için tasarlanan Kebne serisi, adını İsveç’in en yüksek dağı olan Kebnekaise’den alıyor. Tasarımın formu ve genel yalın dili de yine aynı dağdan referans alınarak ortaya çıkmış. Aldığı güçlü referansı kente oldukça minimal bir şekilde aktaran, dolayısıyla kentte konumlandığı herhangi bir yerde öne geçmeyen bir tavır sergileyen Kebne, aynı zamanda kullanıcısına oldukça basit, fakat etkili bir şekilde spor yapma imkanı sunuyor.”


Bulunduğu çevreden güçlü referanslar almak, kentin önüne geçmemek ve kullanıcısına farklı işlevler sunmak… Kebne Serisi, kent mobilyalarında olması gereken bu üç özelliği de nitelikli bir şekilde barındırıyor.”

Kauppi’nin tasarımı, kişinin yalnızca kendi vücut ağırlığını kullandığı egzersizler için yaratılmış beş üniteden oluşan, kendi kimliği, şekli ve hikayesi olan sezgisel ve sosyal bir açık hava spor salonu. Farklı yüksekliklerde yerleştirilmiş çok sayıda çapraz çubuk, yaşı, boyu veya kondisyon seviyesi ne olursa olsun her bireyin kullanmasına olanak tanıyor.


 

Esrawe + Cadena - Los Trompos


“Kent mobilyaları çok çeşitli kullanıcı profiline ulaşabilmesi nedeniyle; iyi tasarımın yanında insanların daha özgür ve açık fikirli hissetmesini sağlamak gibi bir sorumluluk da taşımalı. Bu nedenle form, işlev, ergonomi, malzeme ve detaylarıyla özgün ve yenilikçi olarak insan ile kent ve doğa arasında daha güçlü bir bağ kurmayı amaçlamalı. Esrawe + Cadene, Los Trompos ile tam olarak bunu yapıyor. Kentlerimizde görmeye pek de alışık olmadığımız kadar cesur malzeme ve renk kararları, nitelikli form ve işlev kararları ile birleşiyor ve kullanıcılarına oldukça eğlenceli bir deneyim sunuyor.”


Mexico City'li tasarımcılar Héctor Esrawe ve Ignacio Cadena'nın interaktif sanat enstalasyonunun bir parçası olarak renkli, dokuma formlar Houston'daki Discovery Green parkının çimlerini süsledi. Los Trompos olarak adlandırılan enstalasyonda, oturma yeri olarak da kullanılabilen yirmi adet üç boyutlu yapı yer aldı. Formlar geleneksel Meksika stili kullanılarak örüldü ve her bir form "doğadan ve geleneksel Latin Amerika tasarımından, mimarisinden ve halk sanatından esinlenen benzersiz bir forma sahip.


 

Robert Stadler - Inside-Out


“Robert Stadler’in inside-out isimli tasarımı, yalın strüktürü ile kullanıcılarına geçirgen bir şekilde ve kentten kopmadan, özelleşmiş bir mikro mekan tanımlıyor. Strüktüre eklemlenen farklı ergonomideki oturma elamanları, masa, aydınlatma ve usb portları kentliye ihtiyaç duydukları pek çok işlevi sağlarken, bu işlevleri kentlinin daha rahat bir şekilde benimseyeceği ve ait hissedeceği bir mekânsal kurguda sunuyor. İyi bir taktiksel kentleşme örneği olarak da tanımlayabileceğimiz bu tasarımda, adından da anlaşıldığı gibi, dışarıda ama içeridesiniz.”


Fransa'da düzenlenen bir yarışmanın parçası olan projede, tasarımcılardan Fransa'nın başkenti için bölgenin ihtiyaçlarını karşılayan ve bölgeye yeni bir estetik katman ekleyen kentsel oturma parçaları yaratmaları istendi. Robert Stadler'in birbirinden farklı kentsel ihtiyaçlara cevap veren projesi, hem oturma alanları hem de masalar oluşturarak ahşap eklentilerle tamamlanan dört sarı yapıdan meydana geliyor. Parçalar, alt alanlar oluşturarak ziyaretçiler tarafından sezgisel olarak benimsenen günlük buluşma durumlarını vurguluyor.



bottom of page