top of page

Bourse De Commerce'de Mimariyi Büken Sergi


Pinault Koleksiyonu - Sanatçı ve Bourse De Commerce İzniyle

Çok sayıda müze ve galerinin bulunduğu Paris'te, eşsiz renovasyonu ve sanatçı seçkisiyle Bourse de Commerce kalabalığın arasından sıyrılmayı başarıyor. Aslen 18. yüzyılın ortalarında bir ticaret borsası olarak inşa edilen bina, 2021 yılında mekânı yeniden dönüştüren Japon mimar Tadao Ando'nun yardımıyla bir sanat müzesine dönüştürüldü. Kurumun programının merkezinde, binanın klasik iç mekanını, zarif freskini ve yüksek dairesel cam tavanını süslemek için delikli beton duvarlarla inşa edilen müzenin ortasındaki devasa rotunda yer alıyor. Bourse de Commerce yakın geçmişte Urs Fischer ve Danh Vo'dan Wolfgang Tillmans'a ve son olarak Güney Koreli sanatçı Kimsooja'ya kadar bir dizi ilgi çekici sergiye ev sahipliği yaptı.




 

"Bakışlarımız bir dikiş ipliği gibi hareket ediyor, kendimizin ve diğerinin derinliklerine giriyor, bizi onların gerçekliğine ve iç dünyasına yeniden bağlıyor. Ayna, kendi tülüyle dokunan bir kumaş gibi, gelgitli ve akıcı bir devinim içinde."


 

Belirli bir mecranın sınırlarını aşan Kimsooja, video, fotoğraf ve performatif enstalasyonlar aracılığıyla insan bedeni ve farkındalık arasındaki sınırları bulanıklaştırıyor. Kendisini "kozmopolit bir anarşist" olarak tanımlayan sanatçının son enstalasyonu To Breathe - Constellation, yere döşenen ayna paneller ile Tadao Ando'nun yarattığı mimariyi bozarak havada durma hissi yaratıyor.


Alt katta ayrıca Kimsooja'nın A Needle Woman (1999-2000) başlıklı bir performans videosu da sergileniyor. Film, sanatçıyı dünyanın dört bir köşesinde (Şangay, Delhi, Tokyo ve New York), bedenini hem sürekli akış halindeki bir dünyayı hem de kendisiyle ve başkalarıyla eşzamanlı etkileşimlerini yansıtan bir ayna olarak kullanarak tasvir ediyor. To Breathe - Constellation, 2 Eylül 2024 tarihine kadar Paris'te görülebilecek.





bottom of page