top of page

Yosundan Tasarıma: Department of Seaweed


Julia Lohmann tasarımı yosun enstalasyon Oki Naganode, London Design Festival 2013

Tasarımcı Julia Lohmann, heykelleri için okyanustan gelen çok özel ve doğal bir malzemeyi kullanıyor: deniz yosunu. Londra merkezli tasarımcı, uzman zanaatkarlarla işbirliği yaparak çoğumuz için rüzgarlı yaz sabahlarında sahile vuran yığınlardan veya sushiden fazlası olmayan deniz yosunundan nesneler tasarlamak için yeni teknikler geliştiriyor. Kurucusu olduğu Department of Seaweed (Deniz Yosunu Departmanı) platformu, sürdürülebilir bir kaynak olarak deniz yosununun araştırılmasına yönelik disiplinler arası çalışmalar yürütüyor. Dünyanın farklı bölgelerinden tasarımcı, bilim insanı, sanatçı ve zanaatkarlardan oluşan ekip, yerel bir kaynak olarak deniz yosununun potansiyelini keşfetmek için çalışıyor.


Deniz yosununu bir tasarım malzemesi olarak kullanma fikrini 2007 yılında bir Japon yosun çiftliği ziyaretinin ardından hayata geçiren Lohmann, o zamandan bu yana bu doğal malzemeyi kullanarak tasarımlar yapıyor. İlk olarak kendi yosun lambaları serisini yaratan tasarımcı için deniz yosununu bu denli çekici kılan en önemli özelliği ekolojik olarak sürdürülebilir bir şekilde yetiştirilebilir olması. Deri, plastik ve kağıda olası bir alternatif olması için yosun üzerine araştırmalar yürüten Lohmann ve ekibi, deniz organizmalarıyla sürdürülebilir tasarımın mümkün olabileceğini göstermek istiyor.


Julia Lohmann ve stüdyosu
Hidaka Ohmu, Dünya Ekonomik Forumu 2020

Tasarımcı Julia Lohmann’ın son tasarımı Hidaka Ohmu, dünya liderlerinin bir araya geldiği Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda yer aldı. Hidaka Ohmu, deniz yosununun sürdürülebilir bir malzeme olarak kullanımını araştıran DoS ekibinin çalışmalarının bir ürünü. Çevresel tahribatın uyarıcı bir bilim kurgu öyküsü olan 1983 yapımı Japon animasyon filmi Nausicaä of the Valley of the Wind’deki büyük böcek benzeri yaratık Ohmu’dan ilham alan yosun-pavilyon, dünya liderlerinin dikkatini ekolojik sürdürülebilirliğe çekiyor. Bir rattan çerçeve üzerine yerleştirilmiş yarı saydam Hidaka yosunu panellerinden oluşan pavilyon, konferansın gerçekleştirildiği merkez içerisine konumlandırıldı. Pavilyonun rengi gün ışığına bağlı olarak değişiyor ve yaydığı deniz kokusuyla çok duyulu bir doğa deneyimi yaşatıyor.


Aynı zamanda Aalto Üniversitesi Tasarım bölümünde profesör olan Julia Lohmann, Hidaka Ohmu pavilyonu ile Dezeen Awards 2020’de Sustainable Design kategorisinde finalistler arasına girmeyi başardı. Oldukça ses getiren tasarımlara imza atan DoS ekibi, şehir-içi tarım stratejilerinin geliştirildiği bu dönemde deniz tarımı gibi farklı seçenekleri de görmemizi sağlıyor. Organik tarım modellerini, hali hazırda var olan alternatif ekosistemler üzerinde geliştirerek hem dünyamızı destekleyebilir hem de sürdürülebilir tasarım malzemeleri üretebiliriz. Tasarımcılar olarak sürdürülebilir materyalleri talep eder ve kullanırsak, büyük değişimin ilk adımını başlatmış oluruz.




bottom of page