top of page

Wang Chaoge’den Sürükleyici Bir Işık Deneyimi


Çin merkezli tasarım stüdyosu Beijing Leuchte Lighting Design, Çin’in Emeishan şehrindeki bir açık hava tiyatrosu kompleksini yaklaşık 50.000 adet ışıklı kiremitle kaplayarak aydınlatma tasarımında mekana özgü sürükleyici bir deneyim yaratıyor.


‘Unique Mount Emei Land of Dramas’ adını taşıyan mekân 78.000 metrekareye yayılıyor ve kiremit kaplı ana pavilyon, bir açık avlu alanı ve bir grup Çin köyü yapıları da dâhil olmak üzere üç farklı mekânı kapsıyor. Tasarım stüdyosu, sürükleyici bir tiyatro prodüksiyonu için özel olarak tasarlanan mekanın içindeki sahnenin kurulmasına yardımcı olmak için düşük ışıklı atmosferik aydınlatma ile dramatik ışıklar kullanmayı tercih etti. Çinli sahne yönetmeni Wang Chaoge tarafından yaratılan sürükleyici ışık oyunu, Budizm'i ve Çin Budizmi'nin dört kutsal dağından biri olan Emei Dağı'nın tarihinin önemini vurguluyor. Stüdyo, parlayan pavilyonun yanı sıra, gösteri için ışık oluşturmak üzere eviye gibi atıl parçalar kullandı ve seyircilerin bulutların üzerinde yürüyormuş gibi hissetmelerini sağlamak için yapay sis yaratmış.



Mekânın en önemli parçası olarak mavi-yeşil, beyaz ve gri tonlarında 50.000 ışıklı cam ve seramik karo ile kaplanmış bir pavilyon olan ‘Beyond the Cloud’ göze çarpıyor. Dış cephenin bu şekilde işlenmesi, geleneksel Çin resimlerindeki popüler nehir ve dağ motiflerine gönderme yapıyor. Pavilyon yanındaki kum alan, ‘By the Cloud’ ise ikinci tiyatro alanının sınırlarını çizmeye yardımcı oluyor. Avlu boyunca, yerel köy konutlarının çatıları, izleyicilere Emei Dağı'nın tepesinde duruyormuş hissi vermek için yere gömülmüş gibi görünüyor. Ayrıca seyircilerin yapılar arasında güvenle yürüyebilmeleri ve kendilerini performansa daha fazla kaptırabilmeleri için kılavuz ışıklarla yürüyüş yolları belirlenmiş.


Son sahne olan Beneath the Cloud, Wang ve ekibinin sürükleyici bir performans mekanına dönüştürdüğü Gaohe Köyü'nün eski konutlarını ele alıyor. Stüdyo, modern aydınlatmalar kullanmak yerine, performans için ışık kaynakları sağlamak üzere çanak çömlek, lavabo ve dokuma sepetler gibi mevcut parçaları uyarlamayı tercih ederek gündelik malzemelerle aydınlatma tasarımında farklı bir deneyim yaşatıyor.



bottom of page