top of page

Tom Dixon'ın Showroom Restoranı: The Manzoni


The Manzoni by Tom Dixon

Dünyaca ünlü İngiliz tasarımcı Tom Dixon’ın iç mimari projeleri yürütmek için kurduğu Design Research Studio ve JLK Design Studio iş birliği ile tasarlanan, Milano’nun merkezinde konumlanan The Manzoni, bir restorandan daha fazlasını sunmayı amaçlıyor. Masadan mumluklara, aydınlatmadan aksesuarlara kadar yemek yerken deneyimlediğiniz, dokunduğunuz her şey satılık. Böylece tasarım mağazası ve restoran tek mekan altında buluşuyor.

Tom Dixon’ın stüdyosunu Londra’da King Cross’a taşıyıp burada restoran ve mağazanın buluşması konseptiyle ilerleyen bu süreçte, tasarımcı Milano’da kalıcı olmanın başka yollarını aramış ve bu başarılı konsepti Avrupa’ya da taşımaya karar vermiş. Tom Dixon bu fikrini şu şekilde yansıtıyor: “Londra’da olduğu gibi sadece bir galeri ve mağaza sahibi olmanın yeterli olduğunu düşünmüyoruz. İnsanların yavaşladığı ve ürünlerimizi canlı bir ortamda deneyimlediği bir yere ihtiyacımız var. Geleneksel bir aydınlatma ve mobilya galerisi olmaktan daha klasik bir şey yok. Fakat The Manzoni ile insanlar yeni koleksiyonlarımızı aktif bir bağlamda deneyimleyebiliyor.” Kendi sitesinde ise mekanı “En iyi İtalyan yemekleri ve İngiliz tasarımı için teatral bir fon ve deneysel bir alan” olarak betimliyor.



2019 Milano Tasarım Haftası’nda bir dizi akşam yemeği ve partiye ev sahipliği yapan mekan, aynı yıl mayıs ayından itibaren resmi olarak açılmış ve böylece yemek yiyenlerin veya sadece galeri için gelenlerin ürünleri satın alabileceği bir mağaza-restoran füzyonu haline gelmiş.


Bar ve salon, yemek odası, özel yemek alanı, tasarımı itibariyle bir ormanı anımsatan The Jungle isimli alan gibi değişik mekanları barındıran The Manzoni, her alanın kendine özgü dekoru, karakteri ve anlatımı olmasıyla ziyaretçilerine mekan boyunca birden fazla atmosferi deneyimleyebilecekleri bir fırsat sunuyor.


The Manzoni, yeşilin ve grinin hakim olduğu bir tasarım anlayışına sahip. Metalik ve mermer vurguların yeşil yer karolarıyla birleşmesi mekana güzel bir kontrastlık sağlıyor. Bu kontrastlık, Tom Dixon tasarımı ürünler, aydınlatmalar ve mobilyalarla birlikte iyice bütünleşiyor ve Milano’ya alternatif bir restoran ve tasarım anlayışı katıyor. Aynı zamanda iyi yemeklerin güzel sunumlarıyla birlikte lezzet ve estetik bir arada deneyimleniyor. Tom Dixon’ın İngiltere dışındaki ilk kalıcı yeri olan The Manzoni, tasarımcının ürünlerini sergilemek ve satmak için geçiçi sürelerle herhangi bir yeri kiralamak zorunda kalmadan koleksiyonlarını Milano’da sergilemesine ve alıcılarıyla buluşturmasına imkan veriyor.




bottom of page