Sinema ve tiyatro sektörünün pandemiyle birlikte hız kazanan dijital dönüşüm karşısında ne yapacağı en çok merak edilen konuların başında geliyor. The Royal Shakespeare Company, son prodüksiyonu Dream ile eğlence sektöründeki kuralları yeniden yazmaya hazırlanıyor. Hareket yakalama kıyafetleri giyen aktörler tarafından gerçek zamanlı olarak canlandırılan Dream, müdahale edebildiğiniz sanal bir oyunu evlerinize getiriyor.
Dream, William Shakespeare'in A Midsummer Night's Dream filmindeki yaramaz Puck karakterinin büyülü bir ormanda yolculuğa çıkmasını anlatıyor. Manchester International Festival (MIF), Marshmallow Laser Feast (MLF) ve Philharmonia Orchestra işbirliğiyle gerçekleştirilen prodüksiyon, deneyimsel sanat kolektifi MLS’den Robin McNicholas tarafından yönetiliyor. Oyun 12 ve 20 Mart tarihlerinde on gece canlı olarak gerçekleştirildi. Proje, oyuncuları ve sahneyi değil, sanal dünyadaki sanal avatarlardan tarafından ifade edilen hareketlerini ve seslerini izleyiciyle canlı olarak buluşturdu.
Oyunda kullanılan teknoloji normalde, Yüzüklerin Efendisi’ndeki Gollum gibi video oyunları ve uzun metrajlı filmler için karakter yaratmada kullanılıyor. Ancak bu yapımlar için gerekli olan uzun prodüksiyon sürecini ortadan kaldıran Dream, yepyeni bir deneyim ortaya koyuyor ve çekimle eş zamanlı izleyiciyle buluşuyor. Dream’in getirdiği bir başka yenilik de özel olarak tasarlanmış bir web oynatıcısı yardımıyla izleyicilerin, diz üstü bilgisayarları, tabletleri ve telefonları aracılığıyla oyunun sanal dünyasını manipüle edebilmeleri. MLF, Unreal Engine kullanarak hem dijital avatarları hem de onları çevreleyen orman dünyasını tasarladı. İzleyiciler bu orman içerisinde yer alan ateş böceklerini hareket ettirme gibi sınırlı aksiyonlarla oyuna müdahale edebilme imkanı buluyor.
Royal Shakespeare Company gibi konvensiyonel tiyatro dünyasının önde gelen kurumlarından birinin bu tür deneysel teknolojiyi kullanarak bir oyun hayata geçirmesi eğlence dünyası için oldukça heyecan verici bir gelişme. Bu cesur ve çığır açan girişim, pandemi sonrasında tiyatroları yüksek teknoloji deneyimiyle birleştirmenin ilk adımı. Tiyatroların yok olacağı fikrinin aksine dijitalle birlikte izleyicileri kurgu dünyaların daha derinlerine götürdüğü bir gelecek bizleri bekliyor.