top of page

Minimalizmin Şehirdeki İfadesi: Štvanice Footbridge


Fotoğraflar: Alex Shoots Buildings

Çekya merkezli mimarlar Petr Tej ve Marek Blank, mühendis Jan Mourek ile iş birliği yaparak Prag'daki Vltava Nehri üzerinde mermere benzeyen bir minimalist köprü olan Štvanice Yaya Köprüsü’nü tasarladılar. Yayalar ve bisikletliler için 300 metre uzunluğundaki beton köprü, Prag'ın Holešovice ve Karlín bölgelerinin kıyılarını birbirine bağlayarak köprüye HolKa takma adını veriyor. Atelier Bridge Structures'ın bir parçası olarak birlikte çalışan Tej ve Mourek ile Blank Architekti'den Blank, bir park ve spor alanlarına ev sahipliği yapan küçük bir ada olan Štvanice'ye giden bir rampayı da projeye dahil ettiler.



Štvanice Yaya Köprüsü'nün ince ve minimalist profili, beyaz mermer bir heykeli çağrıştırması için seçilen H şeklinde bir profile sahip kesintisiz bir beyaz beton kirişten oluşuyor. Tasarımında, Çek Cumhuriyeti'nin başkentinde bulunan ve şehrin manzarasını bozmayacak şekilde tasarlanan diğer alçak köprülerden de esinlenildi. Köprünün silueti, özellikle yapısının yüksek olmaması, şehrin manzarasını bozacak pilonlar ve bağlantı çubukları içermemesi nedeniyle Prag siluetine tepki veriyor.


 

"Yüzeyin karakteri beyaz mermeri çağrıştırmalı; köprü şehirde büyük bir heykel, beyaz, minimalist bir çizgi olarak hareket etmeli."

 

Štvanice Yaya Köprüsü'nü alttan destekleyen bir dizi basit doğrusal kolon, aşırı sel durumunda tüm geçidin yükseltilmesini sağlayan bir hidrolik sistemle donatılmış. Yivli metal korkuluklar geçidin her iki tarafı boyunca uzanmakta ve uçlarında sanatçı Aleš Hvízdal'ın bölgenin tarihine gönderme yapan çeşitli bronz hayvan heykelleriyle tamamlanmaktadır.




bottom of page