top of page

Basılı Edisyon #8 Güçlü Bağlar Çıktı!



Yenilenen tasarımıyla Mercado Basılı Edisyon #8 Güçlü Bağlar çıktı!


Bağ kurmak üzerine bir sayı hazırlamaya karar verdiğimizde herkes için olduğu kadar bizim için de mental olarak zor bir dönemdi. Yaşadığımız coğrafyanın bize sunduğu kötü sürprizler ve global ölçekte insanoğlunun gitmeyi seçtiği yön bizi karamsar bir ruh haline itmişti. İşte tam da o dönemde “bağ kurma” kavramı üzerine düşünmeye başladık. İnsanın yaşamayı tercih ettiği ya da belki de zorunlu olarak yaşadığı küçük habitatında çevresindekilerle kurduğu bağların çok ötesinde, daha derin ve köklü bağların varlığı üzerine ilk farkındalığı bu sayı üzerine düşünürken yaşadık. Kimi biz doğduğumuz andan itibaren bizimle olan kimiyse yıllar içinde bizim dönüşümümüzle birlikte zamanla oluşan bağlar. Hepsinin ortak noktası ise “ben”i “biz” yapabilmesi, “biz”i ise “daha güçlü” kılabilmesi.


İçsel yolculukların görünmez bağlarının yanı sıra yaşadığımız dünyaya ait kılan bağları da bu sayı ile tekrar hatırlatmak istedik. Nefes almayı borç bildiğimiz doğa ile insan arasında yıllar içinde kopmaya yüz tutan bağları iyileştirmek hala mümkün. Var olduğumuz andan itibaren “birlikte” yaşadığımız dünyanın nefes almasına müsaade etmeyip sınırları aştığımız bugünlerde, kendi kentlerimizde doğal yaşama tekrar alan açarak eski bağları yeniden kurabilmeye dair bir yola çıkan Urban Reef gibi ekiplerin çalışmalarının daha çok duyulması ve sahiplenilmesi gerektiğine inanıyoruz. Yaşayış şeklimizde köklü değişikliklerin kapıda olduğu bir dönemde bir yandan doğa ile bağlarımızı güçlendirirken yapay zeka gibi hızla hayatımıza giren yeni “dijital yaşam formları” ile de daha önce hiç tecrübe etmediğimiz bağlar kurmaya başladık. Sohbet botları dört bir yandan çevremizi sararken ütopik dünya tasvirlerini dinleyerek kabuğumuza mı çekileceğiz yoksa bu yeni bağları keşfetmenin yollarını arayarak geleceğimiz hakkında söz sahibi mi olacağız?


Bağımsız bir yayın platformu olarak “bağ kurmanın” gücünü en çok inananlarız. Bugüne kadar güçlü bağlar kurarak hazırladığımız sekiz edisyonun geleceğe dair umutlarımızı yeniden yeşertmesini temenni ediyoruz. Birlikte var olmaya ve üretmeye devam edeceğiz.




bottom of page