Berlin’deki uluslararası misafir küratör programı SomoS; bağımsız küratör, araştırmacı ve sanat yazarı Ayça Okay küratörlüğünde “Criss-Cross Pollination” isimli grup sergisine ev sahipliği yaptı. Ayça Okay’ın SomoS’taki küratöryel rezidans programın kapsamında düzenlediği “Criss-Cross Pollination” sergisi, sürekli hareket halinde olma ve göç etme gibi eylemler ekseninde insanlar ve botanik arasındaki sosyo-politik ilişkilerin izlerini süren; uluslararası ölçekte üretim yapan İnci Eviner, Anwar Al Atrash, Verena Kyselka, Jasmina Metwaly, Manaf Halbouni gibi sanatçıların video, enstalasyon ve resim gibi farklı disiplinlerden üretimlerini bir araya getirdi.
Botanik arşiv araştırmasının sonuçlarını ve bir dizi anketi birleştiren sergi, küratörün ve katılımcı sanatçıların yabancı bir ülkede etnik bir arada yaşama konusundaki kişisel deneyimlerini temel aldı. Merkezi metaforu Botanik olan Criss-Cross Pollination, monokültürün zayıflatıcı etkilerine karşı çeşitlilik ve çapraz tozlaşmanın hayati önemini vurgulayarak, insanların ve bitkilerin hareketi arasındaki bağlantıları araştırıyor. Bağımsız küratör Ayça Okay’ın küratöryel rezidans programına seçilen projesi 6 aylık bir araştırma sürecini kapsıyor. Berlin’de metropolünde yer alan komünel bahçeleri ve botanik müzelerindeki arşivleri inceleyen küratör, projenin geliştirilmesinde 20’nin üzerinde Berlin’de yaşayan ve üretim sağlayan sanatçıyla bir araya gelerek stüdyo ziyaretleri gerçekleştirdi. Merkezi metaforu botanik olan Criss-Cross Pollination, monokültürün zayıflatıcı etkilerine karşı çeşitlilik ve çapraz tozlaşmanın hayati önemini vurgulayarak, insanların ve bitkilerin hareketi arasındaki bağlantıları araştırıyor.
“Criss-Cross Pollination 6 aylık bir araştırma sürecinin projelendirilmesiyle açık çağrı sonucu Berlin’de yer alan uluslararası küratör misafir programına seçilmiş bir proje. Geçmişte küratörlüğünü üstlendiğim Borusan Contemporary Koleksiyonu’ndan Moving Memories isimli sergi dahil olmak TAKSİM MAKSİM, Terra Incognita gibi sergilerde şehircilik, antroposentrizm, ekoloji, dolanıklık (arkeoloide) konularını sürekli olarak mercek altına almamdan dolayı, bitki ve insanların iç içe geçtiği politize bir ekosistemin varlığı doğal olarak araştırma alanım haline geldi.Bitkilerin de insanlar gibi göç ettikleri ekosistemdeki baskın türler tarafından çeşitli biyolojik baskılara maruz kaldığını öğrendim. Kimi zaman göçmen için yıkıcı olan bu göç, kimi zaman göç eden ekosistem için yıkıcı olabiliyor. Hatta bitkiler de insanlar kadar “kağıt işlerine” maruz kaldıkları bir süreçten geçiyorlar. Küratöryel araştırma sürecinde Documenta 15’ten tanıdıklarım dahil olmak üzere pek çok sanatçının ve hocamın desteğini aldım. Criss-Cross Pollination araştırma alanı gereği bitmeyecek olan bir proje. Serginin devamı 2023 Bahar ayında Lizbon’da bağımsız bir sanat alanında gerçekleşecek."
Ayça Okay