top of page

Ai Weiwei’den Dev Cam Heykeli: Memento Mori



Çağdaş sanatçı ve aktivist Ai Weiwei, Venedik'teki San Giorgio Maggiore adasında, şimdiye kadar yapılmış en büyük murano cam heykellerinden birine de sahip olan ilk cam eserleri sergisi La Commedia Umana: Memento Mori'yi açtı. Sanatçının 2009 yılında Pekin'de başlayan ve Murano'da tasarlanan üç yıllık bir projede doruğa ulaşan cam ile ilk denemesinde eserler, Ai Weiwei'nin uzun ve renkli sanatsal kariyerinden motiflerle dolu. Sanatçı, birçok farklı malzeme kullanımıyla tanınıyor; cam ise şimdiye kadar onlardan biri değildi. 59. Venedik Sanat Bienali ile birlikte yürütülen sergi için sanatçı, en iyi bilinen radikal, yıkıcı temalarını aktarmak için ustalıkla işlediği camı kullanmış.

 

“Özel bir malzeme ve günlük hayatımızın bir parçası olan cam, gerçekliğimizde neşe, endişe ve kaygıya tanıklık ediyor. Onun mevcudiyetinde yaşam ile ölüm ve gelenek ile gerçeklik arasındaki ilişkiler üzerine düşünürüz.”


 

Venedik'teki San Giorgio Maggiore Bazilikasının dramatik ortamına karşı, Berengo Studio tarafından el yapımı 2.000 parça siyah camdan oluşan asılı bir heykel olan La Commedia Umana, serginin en önemli parçası olarak göze çarpıyor. İtalyan aydınlatma ofisi Luce5 tarafından ışığın ustaca kullanımıyla görkemli çalışmanın karmaşık detayları görünür kılınmış. Bu aydınlatıcı destek sayesinde sanat eseri, Venedik lagününün kırılgan ekosisteminde yüksek sesle çınlayan bir mesaj olarak, insan ve doğal dünya arasındaki yabancılaştırıcı ilişkiye dokunaklı bir yansıma olarak hareket eden bir dizi nesneyi ortaya koyuyor. Yaklaşık altı metre uzunluğunda ve dokuz metre yüksekliğinde, siyah bir avizeyi andıran dev cam heykel, insan kafatasları, iskeletler, iç organları, kemikler, yengeçler, yarasalar dahil olmak üzere 2.000 adet el yapımı cam parçadan oluşuyor. Ayrıca çalışmada teknolojinin çirkin yüzüne gönderme yapan Twitter kuşu ve güvenlik kameralarını andıran parçalara da yer verilmiş.


Çalışmanın 2.700 kg ağırlığındaki başlığı, İtalyan şair Dante Alighieri’nin 14. yüzyıldan kalma epik şiiri olan İlahi Komedya'ya atıfta bulunuyor. Alt başlığı memento mori -ölmen gerektiğini hatırla- anlamına gelen cam heykel üzerindeki çalışmalar COVID-19 pandemisinden önce başlamış olsa da, sanatçı bu süre zarfında kaybedilen birçok canı onurlandırıyor. “Serginin teması ölüm. Avize, insan, hayvan ve mistik hayvanların iskeletlerinden ve kemiklerinden oluşuyor. Aynı zamanda insanlıkla da ilgili; ölüm her zaman yanımızda fakat bunu kabul etmekten hoşlanmıyoruz; bunu yalnızca diğerlerinin başına gelen bir şey olarak düşünmemeliyiz.”



bottom of page