top of page

Fujiko Nakaya'nın Sis Heykelleri


Fotoğraflar: Andrea Rossetti, Haus der Kunst

Heykeltıraş Fujiko Nakaya’nın sıcaklığa, rüzgâra ve atmosfere bağlı olarak değişen deneyimsel kurulumu "Fujiko Nakaya. Nebel Leben” adlı kapsamlı deneyim sergisi ziyaretçilerini eşsiz bir yolculuğa çıkarıyor. Kırk yılı aşkın bir süredir sanatın geçiciliğini araştıran Fujiko Nakaya, sis heykellerini bulundukları ortamın fiziksel verilerine ve atmosferik koşullarına göre tasarlıyor. Bilim, sanat ve teknolojinin sınırlarını bulanıklaştıran Fujiko Nakaya'nın çalışmaları, doğrudan fiziksel deneyim yoluyla insanın çevreyle olan ilişkisini yeniden düşünmeye davet ediyor.


Sanatçının Münih Haus Der Kunst'taki yeni sergisinde, ziyaretçiler ile fiziksel olarak etkileşime giren ve bulunduğu çevreyi şekillendiren heykeller tamamen sudan yapılmış. Fujiko Nakaya "Sis, görünür şeylerin görünmez olmasını ve rüzgâr gibi görünmeyen şeylerin ise görünür olmasını sağlıyor." diyor. Sergi aynı zamanda heykellerin geleneksel temsiliyet kurallarına meydan okuyor. Bunun nedeni ise sanatçının izleyiciyi içine alan geçici dönüşümler yaratma yeteneği ve çevrenin her an nasıl aşıldığını deneyimleyebildikleri için onları sıcaklığa, rüzgâra ve atmosfere bağlı olarak eserin önemli bir parçası haline getirmesi. Nakaya’yı çalışmalarında saf su ve havayı kullanmaya iten şey ise sanatçının iklim krizine bakışı olmuş.



Sergide sanatçının çalışmaları, çok çeşitli tarihi olaylara göre konumlandırılmış. Mekan, sanatçının erken dönem resimlerinin ve eskizlerinin yanı sıra, Fujiko Nakaya'nın dünyaya ve dünyanın maddesel varlığına dair araştırmalarından belgelere de ev sahipliği yapıyor. Nakaya’nın resim ve çizimleri, sanatçının hem sanatın hem de bilimin altında yatan ilke olarak tanımladığı gözlem ile şekillenen, dönüştürülmüş bakış açısının bir kanıtı. Boyalı bulutlar ve biyomorfik formlar, Nakaya'nın hareketli görüntü pratiği ve sis heykelleriyle önemli bir bağlantı oluşturuyor.


Sanatçı tüm dünyada doksanın üzerinde enstalasyon yarattı ve aynı zamanda sisin değişken doğasını ifade etmek için mimari, müzik, dans ve ışık gibi çeşitli türlerden sanatçılarla çalışıyor. Fujiko Nakaya, sanat pratiği ile hem Doğu Asya hem de Batı heykelinin kabul edilen yörüngelerinden sıyrılan, oyunun kurallarını değiştiren bir sanatçı.



bottom of page