top of page

SLAS Architects'ten Alternatif Bir Etkinlik Alanı



Bir şehrin kimliğini büyük ölçüde etkileyen kamusal alanlar, yeniden değerlendirilip tasarlanarak kente yeni bir doku kazandırıp kentliye bambaşka bir sosyalleşme alanı sağlayabilir. Chorzów’da, yıkılan bir askeri binanın yerine konumlandırılan Activity Zone yani Etkinlik Alanı bu doğrultuda kente yeni bir kimlik kazandıran dikkat çekici bir proje.


Polonya merkezli mimarlık ofisi SLAS tarafından hayata geçirilen ödüllü proje, delikli bir betonarme platform üzerinde bulunan çeşitli etkinliklerden oluşmakta. Silesia Üniversitesi kampüsünün Chorzów şehrinin kentsel dokusu ile yenilenmesi ve entegrasyonunun ilk aşaması olan projenin ana amacı, herkese açık ve sık ziyaret edilen terk edilmiş bir yeri yavaş yavaş güvenli bir parka dönüştürüp canlı ve yoğun bir eğlence alanı yaratmak.


Chorzów şehrine yeni bir yeşil alan ve çeşitli etkinlikleri birbirine bağlayan bir platform sağlayan proje, mekanın kullanımını yoğunlaştırıyor ve kendisi bir oyun unsuru haline geliyor. Öğrenciler için serbest alanlar, çocuklar için oyun parkları, spor alanları, yaşça daha büyük kişiler için kendileri tarafından geliştirebileceği bazı bahçeler, özel olarak tasarlanmış kent mobilyaları ve yeşil alanlardan oluşan çok işlevli kamusal alan, tüm yaş gruplarındaki kullanıcılar arasındaki etkileşimi artırmayı ve akademik topluluğu yerel halk ve çevredeki doğa ile bütünleştirmeyi hedefliyor.


Engelli ulaşımı, çeşitli spor aktiviteleri için kullanım kolaylığı sağlaması için tercih edilen beton, delikli bir yapıya dönüştürülüp mevcut ağaçları yerinde tutarak aşırı ısınmayı önleyen ve gölge sağlayan bir sistem oluşturuyor. Kullanıcıların duyusal deneyimini artırmak için platform çeşitli renkler ve desenler ile zenginleştirilmiş. Alan içinde kullanılan ve önerilen tüm malzemeler ise dayanıklı, bakımı kolay ve uygun maliyetli tercih edilmiş.



bottom of page