top of page

Hale ve Erdem Selek’in Seçtiği 3 Ürün Tasarımı


Erdem & Hale Selek - Fotoğraf: Rubberband

Günlük hayattaki nesnelerin tasarımı üzerine yoğunlaşan Selek Design kurucuları ürün tasarımcı ikilisi Hale ve Erdem Selek, son dönemde kendilerine ilham veren 3 ürün tasarımını Mercado okuyucularıyla paylaştı.

 

MUJI Wall-Mount CD Player - Naoto Fukasawa


“Naoto Fukasawa'nin tasarladığı, Muji tarafından üretilen Wall Mounted CD Player için tasarımcı, ürünü tasarlamaktan ziyade insanların o ürünle olan ilişkisini ve davranışlarını tasarlamış, günlük hayatta herkeste benzer şekilde gözlemlenen bilinçaltı davranışlara odaklanıp, açma kapama fonksiyonunu farklı bir açıdan ele almış. Dolayısıyla ürün, kullanıcının bir uzantısı haline gelmiş, yenilikçi ve aynı zamanda çok doğal yeni bir etkileşim biçimi ortaya çıkarmış.”


Biçimi ve işleviyle insan içgüdüleriyle oynayan dünyanın en iyi ikonik tasarımlarından birisi olan “MUJI wall-mount CD player” 1999 yılında Japon endüstriyel tasarımcı Naoto Fukasawa tarafından tasarlanmış. MUJI’s wall-mount CD player, şeklini mutfakta bulunan motorlu havalandırma fanlarından almış. Kabloyu çektiğinizde kanatlar dönmeye başlar ve dönüşler sabitlendiğinde rüzgarın sesi sabit hale gelir. Tıpkı geleneksel bir CD çalar gibi, CD dönüşleri sabitlendiğinde ses sürekli olarak duyulur. Fukasawa ve Muji ekibi, normal bir açma kapama düğmesine sahip olmak ya da açma kapama kablosunu güç kablosundan ayrı tutarak tasarımdan ödün vermek yerine, güç kablosunu havalandırma fanları gibi anahtar olarak kullanmaya karar vermiş.

Naoto Fukasawa ve tasarımı
 

606 Universal Shelving System -Dieter Rams


“Dieter Rams'in 1960 yılında tasarladığı, Vitsœ tarafından üretilmekte olan 606 Universal Shelving System bir diğer ilham verici bulduğumuz tasarım. Estetik ve işlevsellik açısından hala geçerliliğini koruyan, çok sade bir formu olan ürün herhangi bir yıla koyduğunuzda sanki o yıl tasarlanmış gibi duruyor. Malzemenin doğasına uygun ve üretim kolaylığı sağlayacak bir şekilde biçim verilmiş. Görsel olarak dikkat çekmeye çalışmayıp bir arka fon oluşturması, oranları ve modülerliği ile bir sistem olarak tasarlanması, ürünün kullanışlığını ve verimliliğini artırıyor.”


Bazen en iyi ve en kalıcı fikirler en basit olanlardır. Dieter Rams tarafından 1960 yılında yaratılan 606 Evrensel Raf Sistemi için de durum kesinlikle bu şekilde. Dieter Rams tarafından tasarlanan Vitsoe 606, her türlü depolama ihtiyacına uyacak şekilde yapılandırılabilen çeşitli raf genişlikleri ve uzunlukları, çekmeceler, masalar ve masalarla sonsuz derecede esnek bir tasarıma sahip. Vitsoe 606 aynı zamanda zamansızdır; taşındığınızda sizinle birlikte hareket eder ve her zaman günümüzün ihtiyaçlarını karşılamasını sağlar.



 


Chair One -Konstantin Grcic


“Konstantin Grcic'in Magis için tasarladığı Chair One ise çok eskiden beri kullanılan bir üretim tekniğini yenilikçi bir form ile farklı bir oturma fonksiyonuna dönüştürmüş. Bu ürün, tasarımcının tasarım sürecinde kullandığı malzeme ve tekniklerin sonuç ürünün formuna nasıl yansıdığının en güzel göstergelerinden biridir. Kağıt ve karton gibi malzemeler kullanarak modelleri yapılmış ve çok üç boyutlu tasarlanmış olan ürün herhangi bir açıdan bakıldığında estetik görünüyor.”


Tasarımcı Konstantin Grcic tarafından 2003 yılında İtalyan üretici Magis için geliştirilen Chair One, geometrik estetik ve endüstriyel üretimi bir arada sunuyor. 1965 yılında Münih'te doğan Grcic, tasarım eğitimi almaya karar vermeden önce marangozluk alanında çıraklık yaptı. Grcic, eğitimi ve geçmişi sayesinde çağdaş üretim tekniklerini, yenilikçi malzemeleri, tasarımı ve mimariyi, alışılmadık ama kolay erişilebilir nesnelerde bir araya getirme konusunda muhtemelen tüm akranlarından daha yetkin bir şekilde başarılı oldu. Grafik unsurlardan oluşan Chair One'ın oturağı ve arkalığı ilk bakışta karmaşık görünse de bu izlenim, Grcic'in kendisinin "karmaşık ama bir o kadar da basit" olarak tanımladığı kompozisyonun net geometrisi ve biçimsel titizliği ile kırılıyor. Magis sandalyenin ayakları cilalı, eloksallı veya boyalı alüminyumdan, oturağı ise isteğe bağlı olarak yüzeyi püskürtülerek florlanmış titanyumla işlenmiş ve polyester tozuyla boyanmış bir versiyonda mevcut olan döküm alüminyumdan yapılmış.



bottom of page