top of page

Burak Şentürk'ün Seçtiği 3 Albüm Kapağı Tasarımı


İllüstratör Burak Şentürk

İllüstratör Burak Şentürk, son dönemde kendisine ilham veren 3 albüm kapağı tasarımını Mercado okuyucularıyla paylaştı.

 

Albüm: Beach House / 7

Tasarım: Post Typography



“Kapakta grubun karanlık sayılabilecek albümlerinden birisi olan “7” için, Post Typography tarafından tasarlanan bir kolaj çalışması görüyoruz. Fraktal yapısının yanında ve retro-punk bir hissiyat veren siyah beyaz tasarım, hologram detaylarla yeni bir bakış açısına pencere açıyor -ki bu yaklaşımın Beach House sesine paralel bir anlatım olduğunu düşünüyorum.”


Victoria Legrand ve Alex Scally tarafından kurulan Beach House, 2018 yılında çıkardıkları albümleri “7”nin karanlık ve distopik hissine uyması için şarkının temalarını yansıtan bir tasarım yaratılmasını istedi. Post Typography imzalı punk tarzı kolaj, parçalanmış bir kadın portesini parıldayan folyo kesimleriyle kesintiye uğratarak eserin sinematik havasına vurgu yapıyor. Dinleyicilerin her baktığında yeni bir şey keşfetmeleri için zengin bir deneyim yaratılmak istenen albüm kapağında ışık değiştikçe, gökkuşağının farklı renkleri yanıp sönüyor. Bu özellik ise albümü hayranlarının raflarında bulundurmak istediği özel bir nesne haline getiriyor.


Post Typography, basılı, dijital ve kavramsal olarak iddialı işler yaratan Baltimore, NYC VE Atlanta merkezli bir yaratıcı ajans. 2007 yılında Nolen Strals ve Bruce Willen tarafından kurulan Post Typography'nin çalışmaları müzelerden tiyatrolara kitap kapaklarından barlara pek çok noktada kendini göstermekte.

 

Albüm: Tame Impala / Currents

Tasarım: Robert Beatty



“Aynı zamanda müzisyen de olan ve birçok albüm kapağına imza atmış olan sanatçı Robert Beatty, albüm kapağını airbrush (boya tabancası) ile çalışmış. Dijital bir etkiyi, uygulamada zorlukları olan geleneksel bir yöntemle elde etmesi beni etkileyen önemli bir unsur.


Sanatçının tasarımı “Girdap Dökülmesi” olarak adlandırılan bir fenomene dayanıyor. Fenomende sözü edilen akışkanlar dinamiğinde bir akarsuyun sabit bir kayanın çevresinden akmaya devam ederken oluşturduğu girdaplardan bahsediliyor. Albümün miksinde vokalle ön planda kullanılmadan bir enstrüman gibi konumlandırarak sese yekpare bir akışkanlık kazandırılmış. Kapak sanatçısının müzisyen olması sebebiyle ortaya çok iyi bir işbirliği çıktığını söyleyebilirim.”


Tame Impala’nın 2015 yılında çıkardığı albümün kapağı sanatçı Robert Beatty tarafından tasarlandı. Sanatçının tasarımda tanıdık nesneleri veya sahneleri temsil etmeme tercihi, tasarımı hikâye veya sahne olarak değil, bir form deneyimi olarak albüm kapağı hakkında düşünmeye yönlendiriyor. Beatty’nin kapağındaki titreşen çizgiler ve şekiller şarkı sözlerinin somut anlamlarını düşünmekten çok melodiler, ritimlerin ve dokuların şekilleri ve yörüngeleri arasındaki etkileşimlere dikkat etmeye yönlendiriyor.


Müzik grubunun kurucusu Kevin Parker’ın prodüksiyonu da bizi esas olarak şarkı sözlerinin anlamı hakkında düşünmekten uzaklaştırıyor. Sanatçının vokalleri yüksek dozda eko reverb ile işlenmiş, bu da kelimelere dikkat etmeyi zorlaştırıyor. Albümün görsel ve işitsel yönlerini biçim açısından düşündüğümüzde, her ikisini de destekleyen yaratıcı süreç arasındaki bağlantılar belirgin bir şekilde hissediliyor.


 

Albüm: Faith No More / King for a day…

Tasarım: Eric Drooker


“The New Yorker kapaklarıyla bilinen sanatçı Eric Drooker’ın Flood: A Novel in Pictures adlı grafik romanının bir panelinden kapak görseli oluşturulmuş. Ahşap baskı yöntemi ile üretilmiş etkisi veren siyah beyaz paneller, etkileyici bir ışık-gölge etkisi sunuyor. Kişisel olarak favorim olan ve oldukça agresif tavırlar içeren albüm kapağı için orijinal görsele kırmızı renk eklenmesi oldukça isabetli bir seçim olmuş.”


Eric Drooker’ın çizimleri ve posterleri, küresel sokak sanatı hareketinde tanıdık bir imaja sahip. New York’ta doğup büyüyen sanatçı ilk çalışmalarını NYC sokaklarında sergiledi. O zamandan beri, Drooker’ın bir sosyal eleştirmen olarak ünü arttı ve Nation, New York Times, Progressive gibi pek çok yayın ve marka için sayısız editoryal illüstrasyon hazırladı.


 

İllüstratör Burak Şentürk

İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Anasanat Dalı Bölümü’nde okudu. Profesyonel kariyerine, ilk olarak 10 yaşında çizgilerini gösterdiği Oğuz Aral yönetimindeki mizah dergilerinde karikatür çizerek ve yazarak başladı. TBWA, Plasenta, Imeanit, Creative, Manajans, Güzel Sanatlar, Young&Rubicam/Reklamevi, Art Group, Sistemsensin, Daniska, Medina Turgul DDB ve Fayda gibi ajanslara birçok marka için grafik tasarım ve illüstrasyon çalışmaları yaptı. Wacom International’ın Türkiye’deki iki sanatçısından birisi olan Burak Şentürk, uluslararası ortak projeler, sergiler için çalışmalarını sürdürüyor.

bottom of page