top of page

Beril Ateş'in Seçtiği İlham Veren 3 İllüstrasyon


Sanatçı Beril Ateş

Sanatçı Beril Ateş, son dönemde kendisine ilham veren 3 illüstrasyon çalışmasını Mercado okuyucularıyla paylaştı.

 

CJ Hendry - Rorschach Koleksiyonu


"Sanatta hyperrealism (hipergerçekçilik, hiperrealizm) yaratıcılık anlamında çok tuttuğum bir tarz olmasa da, bu alanda hayranlıkla takip ettiğim bir isim CJ Hendry. Mevcudu direkt resmetmek yerine, koleksiyonlarında hep yeni bir hikaye yaratıyor ve onun özelinde sergi alanları tasarlıyor. Özellikle Rorschach koleksiyonu; mürekkep testine yaptığı çocuksu dokunuş ve bu doğrultuda sergi alanını üzerinde zıplanabilir bir tımarhane şeklinde kurgulaması beni çok etkilemişti. "


Sanat çalışmaları için üniversitede aldığı mimarlık ve finans eğitimlerini yarıda bırakan Avustralyalı sanatçı, hiperrealistik çizimleri ile tanınıyor. Kendine has çizim tekniğiyle, lüks markaların poşetlerinin kırıştırılmış görünümlerini resmettiği çalışmalarla oldukça dikkat çekti. CJ Hendry, Rorschach serisini ise söyle anlatıyor: "Bu resimler tahmin edilemez ve katkısız. Çizimlerimin gerçekleştirilmesinde elbette mekanik bir teknik ressamlık var ama bir adım geri çekilip sonuca baktığınızda net bir cevap yok, insanlar her seferinde farklı bir şey görecekler."



Rorschach sergi alanı


 


Jean Jullien - Digressions pariétales


"Çok akıllıca ve biraz hınzır dokunuşlarıyla yaptığı işlerin yıllardır takipçisi olduğum Jean Jullien’in, geçtiğimiz aylarda insanın doğasıyla kurduğu ilişkiyi daha romantik bir dille incelediği manzara serisi beni çok heyecanlandırdı. David Hockney’in son dönem eserlerinde de gördüğümüz gibi, manzara resimlerine alışılmışın dışında bir bakış açısı, perspektif ve renk katan bu iki usta; illüstrasyon olarak adlandırdığımız tarzı büyük boyutlara taşıyarak işe gerçekten bambaşka bir tavır koyuyorlar. Jean Jullien’in bu eserleri sergilerken, sketchbook tadında duvarlar yaratması ise alanla daha uzun soluklu bir ilişki kurduruyor."


Paris'te yaşayan ve üretimlerini sürdüren Fransız sanatçı Jean Jullien, resim, illüstrasyon, fotoğraf, video, enstalasyon, poster gibi çok çeşitli alanlarda iş üretmekte. Kendine has tarzıyla öne çıkan sanatçının eserleri New York, Berlin, Tokyo, Londra, Singapur gibi pek çok büyük şehirde sergilendi.



 

“And the Pursuit of Happiness” kitabından


Maira Kalman - And the Pursuit of Happiness


"2012 senesinde New York’ta okurken kitaplarıyla tanıştığım Maira Kalman, insanları incelemeyi çok sevdiğim bir dönemde ve konum itibariyle rengarenk insanlarla tanışma fırsatı bulduğum bir şehirde karşıma çıktı. Bana çok daha canlı bir göz kattığı için onu çok seviyorum. Bence eserlerini gündelik hayatla, insanla, kendi hikayeleriyle birleştirerek bir nevi asılabilir bir günceye çeviren en renkli sanatçılardan biri."


Tel Aviv doğumlu illüstratör Maira Kalman, çocukluğundan beri New York'ta yaşamını ve üretimini sürdürüyor. The New York Times ve The New Yorker'ta sık sık illüstrasyonlarıyla yer alan Kalman'ın kendi yazdığı ve resimlediği 30'un üstünde kitabı bulunuyor. Özgün tarzıyla ünlü markalara özel desenler yarattığı pek çok işbirliği de mevcut.


“And the Pursuit of Happiness” kitabından


 

1990 yılında Ankara'da doğdu. Bilkent Üniversitesi Grafik Tasarım'dan birincilikle mezun oldu. Barcelona ve New York'ta sanat eğitimi aldı. 2011'de çizimlerini tasarım ürünlerine çevirdiği Beril Ateş Shop markasını kurdu. İstanbul'a olan aşkından kaosun göbeğine taşındı. Çocukluğundan beri durduramadığı çizim tutkusuna; açtığı sergilerle ve marka iş birlikleriyle Perşembe Pazarı'ndaki atölyesinde devam ediyor. Keyifli sofralardan, müzikten, gezmekten ve güzel insanlardan besleniyor.

bottom of page