top of page

Pınar Seyhan Demirdağ'ın Seçtiği 3 Yapay Zeka Temelli Yaratıcı Proje

Yapay zeka temelli film, NFT ve kapsayıcı deneyimler yaratan Seyhan Lee şirketinin kurucusu, multi-disipliner sanatçı ve kreatif direktör Pınar Seyhan Demirdağ, yapay zeka ve yaratıcı endüstrileri bir araya getiren ilham verici 3 projeyi Mercado okuyucularıyla paylaştı.

 

Transcendence



Bir kişi sizden uzmanlık alanınızdaki en ilginç 3 projeyi seçmenizi istediğinde kendi işlerinizden bir tanesini bu listeye eklemenin kaba görünebileceğini biliyorum fakat bu projenin buna değer olduğuna inanıyorum. Benim tutkum son teknolojileri kullanarak hikâye anlatımı, film, yapay zekâ yaratıcılığı, yeni medya pazarlaması ve markaları metaverse’e taşıdıktan sonra marka değerini yükseltmek. Bu proje bunların hepsinin buluştuğu bir proje olduğu için birinci sırayı bu proje için ayırmak istiyorum.


Şirketimiz Seyhan Lee, yapımcılığını yaptığı Metaverse bazlı video oyunu olan Star Atlas için “Transcendence Film”i yarattı. 2022 yazında piyasaya sürülmesi planlanan video oyunun ana teması uzay keşifleri. Uzay gemisi NFT'lerine yatırım yapan oyuncular, farklı mineralleri çıkarmak ve kendilerine gelir yaratmak için yıldızlar, gezegenler ve galaksiler arasında seyahat edebilecekler.


Seyhan Lee’nin yarattığı bu film, ekibin video oyunu üzerine inşa ettiği felsefi sütunlardan ilham aldı. Şirket, filmi kavramlaştırma aşamasında ekonomik özgürlük, kolektif egemenlik, gerçekliğin bilinçli doğası, maneviyat bilgeliği ve maceraya susamışlık felsefesini yansıtan video oyun ve ekibin video oyunu inşa ettiği felsefi sütunlar ile ilgili bir buçuk dakikalık kısa bir film hazırladı.



Oyundaki uzaylı karakter “Joni” tarafından anlatılan film, izleyicinin zihni ile doğrudan bir bağlantı kurarken görüntüleri telepati yoluyla yansıtıyor. Bu nedenle, gördüğümüz resimler yapay zekânın lineer olmayan kalitesiyle yapıldı. Makine öğrenimi ile oluşturulan resimler ve hareketli görüntüler, vücudumuzun gözü ile algıladığı gerçekliğin daha akıcı ve dinamik bir versiyonunu sunmaktadır. Bu şekilde, DMT (Dimetiltriptamin), rüyalar ve astral seyahatler gibi yolculuklarımız sırasında ulaşabileceğimiz gerçeklikleri, hayal gücünün boyutlarını resmedebiliyoruz.


Kullandığımız teknoloji olarak ise Style GAN 2 ve 3, Style Transfer, CLIP, VQGAN gibi birçok son teknoloji yapay zekâ modelini birleştirdik ve özel yazma işlem hatları için yapay zekâ mimarı ile birlikte çalıştık.



 

Muazzam Ama Özel Yeni Bir Yapay Zeka Defteri


35mm Selfie of Duncan Trussell

Yapay zekâ veya neural networks (sinir ağları) destekli yaratıcılık söz konusu olduğunda, en üretken ve hevesli insanlardan bir tanesi olan Daniel Russell'ın sanatsal gelişimini bir yıldır takip ediyorum. Geçtiğimiz son birkaç yılın şimdiye kadarki en popüler AI modelinin OpenAI tarafından geliştirilen “CLIP” olduğu konusunda tüm yapay zekâ camiası olarak hemfikir olabiliriz. Russel, bu model ile makineyi kelimelerle yönlendirip hayal gücünün ötesinde görseller üretilmesini sağlıyor.


"Dril" ve "bot" kelimeleri arasındaki boşluğun kaldırılması,

ortaya çıkan sonuçları da değiştiriyor.


Daniel, son günlerde sonuçların herkese açık notebook olmasından çok daha sanatsal, ilginç ve tutarlı olan "CLIP Guided Diffusion"a dayalı bir yazılım üzerinde çalışıyor. Her resme eşlik eden metin, resmi oluşturmak için makineye verilen ipucuydu. Peki, bunun geliştiğini nerede görüyorum?


Elbette sanatçılar ve mühendisler için makineyle birlikte sanat eserleri yaratmaları ve bunları ekonomik bağımsızlık için NFT'ler olarak satmaları akıllara durgunluk veren yeni araçlar olacak. Buna rağmen dikkatimin büyük bir bölümünü yapay zekânın film ve içerik üretme dünyasını nasıl altüst edeceğine veriyorum.

Daniel'in gelecekteki projelerinde hareketi ve üçüncü boyutu keşfedeceğinden eminim.


Dusk Over a City
 

Style Transfer / Unreal Engine



Metaverse profesyonellerinden oluşan bir topluluk olan “Virtuals” kurucularından Alvaro Lamarche-Toloza tarafından hazırlanan bu proje sayesinde yapay zekânın yaratıcı endüstrileri baştan aşağı nasıl değiştireceğini daha net görebiliyoruz. Şu anda tüm 3D oyunlar gerçek zamanlı, dijital CGI (Computer Generated Imagery) tasarımcıları tarafından insan eliyle çizilerek hazırlanıyor. Bununla beraber Metaverse ile tüm dünyamızın ve çok daha fazlasının, dijital alanda yeniden yaratılmasından bahsediyoruz. Bu aşamada ise Alvaro doğru soruyu soruyor: "Peki bunu kim yapacak?"


Ya bu gezegendeki herkes tüm işini bırakıp 3D “Computer Generated Imagery” (Bilgisayarda üretilmiş görüntü) tasarlamayı öğrenecek, ya da 3D tasarımlar oluşturmak ve onlardan dijital evrenler yaratmak için başka bir yol bulmamız gerekecek. Alvaro'nun Stil Transferi / Doku Sentezi ardışık düzenini Unreal Engine'e entegre ettiği bu proje, bize basit bir ham CGI yapısını nasıl alıp makine öğrenimi / yapay zekâ ile istenen sonucun görünümünü ve hissini verebileceğimize dair harika bir örnek veriyor.

Bu proje, Epic Games'ten kazandığı bir MegaGrant sayesinde tamamlandı.



 

Pınar Seyhan Demirdağ Kimdir?

Pınar Seyhan Demirdağ multi-disipliner sanatçı, yapımcı ve yaratıcı yönetmendir. Projeleri ve eserleri, Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Fur Gestaltung Zurich, The New Museum ve Museum of Contemporary Art Santa Barbara'daki sergiler/kalıcı koleksiyonlarda yer almaktadır. Yenilikçi tasarımları ile Adidas, Nike, Airbnb, MTV gibi global markalar ile projeler geliştirmiştir. Dünyanın ilk karma gerçeklik moda defilesini hayata geçirmiştir. Çalışmaları, kendi adını alan küresel IKEA koleksiyonu ve Google ile çevrimiçi bir yapay zeka projesinde iş ortaklığını içerir. Pınar Demirdağ 2020 yılında Gary Koepke ile film için yapay zeka özel efekti, bilinçli hikaye anlatımı, yeni medya marka stratejisi ve metaverse entegrasyonu konusunda uzman bir yaratıcı ajans ve yapım şirketi olan Boston merkezli Seyhan Lee şirketini kurdu. BEKO için ilk kısa filmleri Connections ile THE D&AD Award for Emerging Realities in VFX kazandılar.

bottom of page