top of page

RE.Sole'den İki Yeni Dijital Heykel: Seeing & Hearing


Hearing, 2021

Görsel ve işitsel dijital üretimleriyle son dönemin dikkat çeken performatif tasarım ikilisi RE.sole, dijital çalışmalarının fiziksel kanvasını da tasarladıkları dev ölçekli dijital heykelleri Seeing ve Hearing’i Mercado'ya anlattı.


SEEING ile başlayan dev ölçekli dijital heykel serisi, kod bazlı oluşturduğumuz dokular için hayalimizdeki kanvası tasarlayarak başladı. Kurguladığımız eserleri kendi dünyamızda görmek istedik. Eseri gerçekte nasıl deneyimlemek istediğimizi düşündük. Bu eseri nasıl görmek istiyorduk? Ve ‘SEEING‘ eseri onu görmek istediğimiz ferah bir alana yerleştirerek şekillendi.


Seeing, 2021
Seeing, 2021

HEARING, kulak formundan esinlenerek yaratıldı. İlk kez ekibimize çalışma arkadaşı olarak başka birini dahil ettik. Öncelikle Gonca’nın yarattığı sesi dinledik. Kulak deliğini parmağınla kapatıp nefes aldığında kan basıncının lofi ritmik bir sesi olur. Dokularımızın yavaş ve meditatif ritmi böyle bir şeydi. Gonca Varol bize bunu yeniden verdi.


Serinin devamında TOUCHING , TASTING ve SMELLING gelecek. Bütün bu serinin ortak ve bizce en önemli noktası bilgisayar ortamında yarattığımız dokuları bir form ile buluşturmak. Onları ekrandan çıkarıp mimari ile bir arada kullanmak. Video işlerimizde yarattığımız deneyimi hep günlük yaşam alanlarının içinde yavaşça değişen organik yaşam formları olsunlar diye yaptık. Özel alanlarda veya kamusal alanlarda günün ritmini değiştirmeyen ama varlıklarıyla akışa uyum sağlayan bir dizemi vardı. Nefes gibi. Teknolojinin yaşam alanlarımızı çerçevelediği zamanlardayız. Bu sebeple kullandığımız ekranları da tasarlayabiliyoruz. Onları heykelleştirebiliyoruz. Kendi fiziksel kanvasımızı yaratabiliyoruz. Teknoloji ürünlerini kadim malzemelerle birlikte kullanabiliyoruz. Bu bizim mimariye bakışımız da aynı zamanda. Bir hikayeyi, bir duyguyu içimizden geçen, elimizden gelen, çağımızın getirdiği her malzemeyle birlikte işlemek.”



bottom of page