top of page

Portakal Plastiğe Karşı: Ohmie Lamp



Plastik, yarattığı uzun vadeli çevre kirliliği nedeniyle artık temkinli kullanılan bir malzeme haline geldi. Farkındalığımız artıkça günlük hayatımızdan plastik ürünleri çıkarmaya gayret eder olduk. Ancak hala kullandığımız ürünlerin çok büyük bir kısmı plastikten üretilmek üzere tasarlanıyor. Bu farkındalığın peşinden giden İtalyan tasarım stüdyosu Krill Design, hem plastiğe doğal alternatifler arıyor hem de bu alternatif malzemelerle özgün tasarımlar ortaya koyuyor.



Çevresel sürdürülebilirliği odağına alan stüdyo, portakal kabuklarının dönüştürülmesiyle üretilen lamba tasarımlarını tanıttı. Ohmie adını verdikleri bu lamba, kurutulan portakal kabuklarının bir biyo-polimer ile işlenmesiyle ortaya çıkan malzemeden üretiliyor. Bu malzemeye formun verilişi ise üç boyutlu yazıcı teknolojisiyle gerçekleşiyor. Lambanın kullanıcılara organik bir malzemenin dönüştürülmesinden üretildiğini hissettirmesini isteyen tasarımcılar, son ürünün dokusunu portakal yüzeyi gibi pütürlü olacak şekilde tercih etmişler. Hatta portakal kokusunun bile alınabildiğini belirtiyorlar.



Tasarımın malzemesinde portakalın tercih edilmesi de oldukça sürdürülebilir bir temele dayanıyor. Kendi ülkeleri olan İtalya’da üretimi bol olduğundan ve ülkeyle özdeşleştiğinden portakalı tercih etmişler ve üretimde kullanılan portakal kabuklarını da Sicilya’daki yerel bir üreticiden tedarik etmişler.



Stüdyo kurulduğu 2018 yılından beri alternatif malzeme çalışmalarıyla farklı markalara hizmet vermekte. San Pellegrino ve Nestle gibi uluslararası markalarla çalışan ekip portakal kabuğunun dışında kahve telvesi gibi alternatif hammaddelerle de çalışmalar yaptı. Ohmie, kendi markalarıyla piyasaya sürdükleri ilk ürün olma özelliği de taşıyor. Lamba tasarımlarıyla dikkatleri üzerlerine çeken ekip yakında kendi markalarına ait yeni tasarımları da tanıtacak.



bottom of page