top of page

Okyanus İçin Sanat: Sualtı Pavilyonları


Sualtı Pavilyonları, Doug Aitken Studio



“Underwater Pavillions” (Sualtı Pavilyonları), Parley for Oceans ve Los Angeles Çağdaş Sanatlar Müzesi (MOCA) işbirliğinde hayata geçirilen sanatçı Doug Aitken tasarımı bir sualtı enstalasyonu.


Sualtı Pavilyonları, Kaliforniya'da Catalina Adası kıyısında okyanus tabanına demirlenen üç geometrik kütleden oluşuyor. Özel strüktürü ve geometrisiyle sanat ve bilimi sentezleyen sualtı alanları yaratıyor. Heykellerin bir yüzeyi pürüzlü ve kaya görünümünde iken diğer yüzeyleri su altı deniz manzarasını yansıtmak üzere tasarlanmış aynalarla kaplı. Akımın ve ışığın gün içinde değişimi ile kendi içinde de sürekli değişim halinde olan eser, izleyicinin dikkatini okyanusun ritmine ve yaşam döngülerine odaklamasını sağlıyor. Bir nevi günün her saati değişen yansıtıcı soyutlamalara ev sahipliği yaparak dinamik bir tabloya dönüşüyor. Okyanus yaşamı için bir gözlemevi olarak da faaliyet gösteren eser, sürekli değişim halindeki okyanus ve izleyiciyle eşsiz bir ilişki kuruyor.



Kaleydoskopik yapı



Hem bilimsel hem sanatsal referanslarıyla Sualtı Pavilyonları, izleyiciyi okyanusun çağdaş bir anlatısını yazmaya ve korunmasına katılmaya davet ediyor.



Doug Aitken Stüdyo, üç sualtı heykelinin inşaatı için, ünlü okyanus bilimci Sylvia Earle ve denizaltı tasarımcısı Liz Taylor da dahil olmak üzere bilim adamları ve mühendisler ile birlikte çalıştı. Deniz koruma alanının hemen dışında bulunan enstalasyon alanı, yerel uzman Bill Bushing tarafından yürütülen dalış parkının video anketinden sonra seçildi. Kaleydoskopik yapı, cam aynalar ve el yapımı kompozit yüzeyler okyanus yaşamını bozmayacak malzemelerden seçildi. Yapıların deniz yaşamına ev sahipliği yaparak canlı deniz ekosisteminin bir parçası haline gelmesi ve potansiyel yapay bir resif görevi yapması bekleniyor.




bottom of page