top of page

Dünyanın İlk Kamusal Sanat Deposu


Fotoğraflar: Ossip van Duivenbode

Rotterdam merkezli mimari tasarım ofisi MVRDV’nin son zamanlarda yankı uyandıran tasarımı Depot - Boijmans van Beuningen 6 Kasım’da açıldı! Alışılmışın dışında olan form ve materyal kullanımıyla merak uyandıran Depot, dünyanın ilk küratör eşliğinde tüm koleksiyona kamu erişimi sunan sanat koleksiyonu arşivi olmasıyla dikkat çekiyor.


Müze kavramını farklı bir şekilde ele alan MVRDV, eserleri alışıldık sergi düzeninde sunmak yerine, 70.000’den fazla eseri bağımsız gezme olanağı sağlarken, aynı zamanda ziyaretçilere araştırma, koruma ve restorasyon çalışmaları yürüten personeli gözlemleme şansı da veriyor. Architectenweb Ödülleri kapsamında yılın kamu binası seçilen Depot - Boijmans van Beuningen, içe dönük formunun aksine, Rotterdam’ın silüetini yansıtan cephesiyle Museumpark için değerli bir kamusal alan da oluşturuyor. Müzenin yeşil terasına da biletsiz bir şekilde çıkmak mümkün. Dünyaca ünlü sanatçı Pipilotti Rist’in dışarıda bulunan ışık enstalasyonu müzeye oyuncu bir karakter katarak sadece sanatseverlere değil çocuklara ve çevre halka da davette bulunuyor.



Dış cephedeki yansımanızla vedalaştıktan sonra özel tasarım kapılardan içeri adım atar atmaz farklı bir atmosfere dalmak mümkün. Alışılagelmiş bir müzenin aksine sizi çıplak bir strüktür ve gelişigüzel yerleştirilmiş sanat eserleri karşılıyor. Müze sanatseverlerin ziyaret deneyimini dijital platforma da taşımış durumda. Depot’nun kendine has dijital uygulaması, ziyaretçilerin eserleri QR kod ile tarayıp eser hakkında detaylı bilgi almasını sağlıyor. Çıplak strüktür, saydam yüzeyler ve zigzag merdivenler mekanda bir labirent algısı yaratıyor. Kendine has yorumuyla farklı bir müze deneyimi sunan Depot, gerek formundan dolayı gerek bağlamla arasındaki ilişkiden dolayı negatif eleştirilerin hedefi olsa da, uzun bir süre daha sahne ışıklarının altında kalacak gibi duruyor.



bottom of page