top of page

Artık Alüminyumdan Aydınlatma Koleksiyonu



Milano Tasarım Haftası kapsamında MVRDV ve Belçika merkezli aydınlatma stüdyosu Delta Light, artık alüminyum profillerden oluşan bir dizi aydınlatma armatürü sundu. Tasarım, üretim sürecinin eleştirel bir incelemesinin, normalde kullanılmayacak olan artık malzemelerde güzellik ve fırsat bulmanın bir sonucu olarak hayata geçirilmiş.


Yeni aydınlatma serisinin sürdürülebilir bir anlayışa sahip olması hedeflenen projede, MVRDV'nin kurucu ortağı Jacob van Rijs liderliğindeki MVRDV'nin tasarım ekibi mümkün olan her yerde geri dönüştürülmüş malzemelerle çalışmış. Rijs, “Proje, tamamen yeni bir ürün yaratmak yerine Delta Light'ın artık malzemeleriyle yeni olanaklar geliştirip geliştiremeyeceğimiz sorusuyla başladı.” diyor.



Profil aydınlatma mimarinin önemli bir parçası, ancak ek parçalar genellikle değerlendirilmez ve artık ürün olarak kalır. Bu artıklar, koleksiyon tasarımının başlangıç noktası olmuş. Koleksiyonda küp şeklinde bir sarkıt, yuvarlak bir duvar lambası ve yan yana dizilmiş profillere sahip bağımsız bir model yer alıyor. Malzemenin endüstriyel görünümü, pembe, koyu sarı, açık yeşil ve açık mavi dahil olmak üzere renk yelpazesiyle yumuşatılmış ve Delta Light'ın tipik beyaz, siyah ve altın paletine MVRDV'nin etkileyici renklerin ayırt edici kullanımı dahil edilmiş.


Koleksiyonun üretim sürecinin her aşaması, üretim artıklarını kullanmanın yanı sıra sürdürülebilirliği farklı açılardan da ele alıyor. Artık parçaların yeniden kullanılmasıyla, alüminyum profillerin özel olarak yapılmasına veya bir fabrikadan taşınmasına gerek kalmıyor, bu da genel çevresel etkiyi önemli ölçüde azaltan bir faktör olarak göze çarpıyor. Bu nedenle tasarım, tüketicileri etraflarındaki malzemeler hakkında dikkatlice düşünmeye, her günkü güzelliği ve genellikle gözden kaçırdığımız şeylerdeki fırsatı görmeye davet ediyor.




Rotterdam merkezli MVRDV, 1993 yılında Winy Maas, Jacob van Rijs ve Nathalie de Vries tarafından kuruldu. Dünyanın tüm bölgelerinde çağdaş mimari ve kentsel sorunlara çözümler sunan küresel bir kapsama sahip ofis, son derece işbirlikçi, araştırmaya dayalı tasarım yöntemi, yaratıcı sürecin başından itibaren çok çeşitli alanlardan müşterileri, paydaşları ve uzmanları içerir. Ofisin çalışmaları dünya çapında sergilenmekte ve çok sayıda uluslararası ödül almıştır. MVRDV'nin benzersiz tasarım yaklaşımının ürünleri, her tür ve büyüklükteki binalardan şehir planları ve vizyonlarına, çok sayıda yayın, enstalasyon ve sergiye kadar çeşitlilik gösteriyor.

bottom of page