top of page

Milano Design Week 24’te İlham Veren 10 İş Birliği


Thom Browne x Frette, Fotoğraf: Thom Browne

Milano Tasarım Haftası devam ederken, dünyanın en tanınmış marka ve tasarımcılarından bazılarının yer aldığı, yılın en büyük tasarım etkinliğinden önemli enstalasyonları bir araya getirdik. Bu yılki etkinliğin pandemi öncesi etkinlik seviyelerine döndüğü görülürken, Milano dünyanın en tanınmış tasarımcıları ve mimarları tarafından önde gelen markalar için yaratılan enstalasyonlarla dolup taştı.


Thinking Room, David Lynch


Film yönetmeni David Lynch, Salone del Mobile fuarında mobilya tasarımı konusundaki yeteneğini ortaya koyarak, kırmızı kadife perdelerle asılı pavyonlar içinde birbirinin aynısı iki odadan oluşan A Thinking Room enstalasyonunu yarattı. Odaların içinde, içinden mistik metal çubuklar çıkan merkezi bir ahşap sandalye ön plana çıkıyor. Özel olarak tasarlanmış çerçeveler içindeki fotoğraf ve videolarla çevrili olan sandalye, dalga desenli bir zemin üzerinde oturuyor. A Thinking Room, Salone del Mobile ziyaretçilerinin fuarın koşuşturmacasından kaçmak için kendilerini Lynchvari atmosferine kaptırabilecekleri rahatlatıcı bir alan olarak tasarlandı.



 

The Art of Dreams, Numen/For Use x Porsche


Tasarım kolektifi Numen/For Use, otomobil markası Porsche için, markanın 1960'lardaki siyah-beyaz balıksırtı deseninden esinlenen bir ağ enstalasyonu yarattı. "Yaşanabilir bir ütopya" olarak tanımlanan enstalasyonun ziyaretçileri içeri tırmanmaya ve asılı manzarayı incelemeye davet ediliyor.



 

The Fireplace, Diébédo Francis Kéré x Next125


Burkinabèli mimar Diébédo Francis Kéré, bu yılki Milano tasarım haftasında ladin kütüklerinden yapılmış dairesel bir pavyon tasarlamak için Alman mutfak markası Next125 ile iş birliği yaptı. Superstudio Events'de sergilenen enstalasyon, Next125'in koleksiyonundan şık bir mutfak adası etrafında düzenlenen kemerli açıklıklar ve kubbe benzeri bir yapıya sahip.



 

Terminal 02, Samuel Ross x Kohler


Bir tahtı andıran Samuel Ross'un parlak turuncu brutalist Formation 02 tuvaleti, banyo markası Kohler ile iş birliği içinde oluşturulan enstalasyonun merkezinde yer alıyor. Ziyaretçiler buraya ulaşmak için Palazzo Del Senato'nun avlusunda yılan gibi kıvrılan dev endüstriyel borulardan oluşan bir ağın içinden geçiyorlar. Suyun geniş toprak kütlelerine ulaştırılması için gerekli olan inanılmaz ancak çoğu zaman takdir edilmeyen endüstri mühendisliği başarılarına dikkat çekmeyi umuyor. 



 

Design Space AlUla, Paul Cournet x Sabine Marcelis


Hollandalı tasarımcı Sabine Marcelis ve mimar Paul Cournet, Brera'daki Mediateca di Santa Teresa'da Suudi Arabistan bölgesi AlUla'nın kültür ve tasarımını kutlayan bir salon yarattı. Senografi, AlUla'daki ışıklara dayanan ve ışık kirliliğini önlemek için aşağı bakan devasa bir tepe lambası ve Hall Haus tarafından tasarlanan devasa bir oturma alanı içeriyor. Ayrıca Samer Yamani'nin küratörlüğünü yaptığı ve Suudi Arabistan bölgesinde yerel olarak bulunan malzemelerin kullanıldığı bir dizi koleksiyonluk tasarım parçasını da içeriyor.



 

12 Chairs for Meditation, Andrés Reisinger


Tasarımcı ve görsel sanatçı Andrés Reisinger, Nilufar Depot'un atriyumunda teatral bir anlatı kurguluyor. Büyük ölçekli deneyimsel bir sergi biçiminde sunulan 12 Chairs For Meditation, ziyaretçileri zamanın kısıtlamalarından geçici bir kaçış oluşturan içe dönük bir meditasyon seansına katılmaya davet ediyor.


Nilufar'ın kurucusu Nina Yashar ile birlikte küratörlüğünü üstlendiği serginin merkezinde, büyük ve çarpıcı bir mozaik parçasının etrafına serpiştirilmiş bir sandalye koleksiyonu yer alıyor. Yüksekliği ve genişliği altı metreyi bulan mekâna özgü mozaik, fotogerçekçi bir üslupla 12 adet havada duran elmanın başrolde olduğu ruhani ve gerçeküstü bir gökyüzü manzarasını tasvir ediyor.


Sandalyelerin hepsi bembeyaz bir görünüme sahip ve her biri çeşitli tasarım dönemlerine fiziksel bir saygı duruşu niteliğinde. Resinger'in çoklu duyusal yaklaşımına uygun olarak, sanatçı ve tasarımcının kendisi tarafından bestelenen özel bir müzik parçası, meditatif deneyimi geliştirmek için enstalasyon boyunca duyulabiliyor.



 

PhotoSynthetica Collection, EcoLogicStudio


Londralı tasarım ofisi EcoLogicStudio, mobilya ve aksesuar yapımında kullanılan malzemelerin çıktısını alan bir masaüstü hava temizleyicisi de dahil olmak üzere yosun kullanarak günlük nesnelerden oluşan bir koleksiyon hazırladı.


PhotoSynthetica koleksiyonu, havayı temizlemek için algleri kullanan bir masaüstü "fotobiyoreaktör" olan AIReactor tarafından destekleniyor. Süreçten elde edilen biyolojik atık daha sonra, koleksiyonu tamamlayan tabure ve yüzük gibi 3D baskılı nesnelere entegre edilen biyopolimerleri oluşturmak için kullanılıyor.



 

Thom Browne x Frette


Amerikalı moda tasarımcısı Thom Browne, tarihi keten şirketi Frette ile iş birliği içinde hazırladığı yeni ev eşyaları koleksiyonuyla Milano Tasarım Haftası'nda ilk kez boy gösteriyor. Bu hafta Milano'daki Palazzina Appiani'de bulunan büyük Şeref Salonu'nda, Napolyon tarafından 19. yüzyılın başında aile konutu için yaptırılan neoklasik fresklerin altında kusursuz bir şekilde yapılmış altı yatak mükemmel bir düzen içinde duruyor. Bir model, aralıklı olarak saatini kontrol ederek mekanda devriye gezerken, bir zil çalar ve yavaş ve sistematik bir şekilde her yatağın yanında duran ve takım elbise giymeye başlayan altı modelin girişine neden olur. 



 

Linea Mini Espresso Machine, Rimowa x La Marzocco


Rimowa ve La Marzocco'nun yeni kompakt espresso makinesi barista deneyimini yükseltiyor. Birinci sınıf bagajlarıyla dünya çapında tanınan Rimowa, espresso makineleri konusunda uzman La Marzocco ile bir araya gelerek Alman ve İtalyan tasarım ve mühendisliğini bir araya getiren özenle hazırlanmış Linea Mini espresso makinesini sundu. Rimowa, çeşitli bagaj ve aksesuar cephelerinde görülebilen kendine özgü yivli alüminyumuyla tanınıyor. Bunu La Marzocco'nun mühendisliğiyle birleştiren Linea Mini, ısmarlama bölmelerle aksesuarlandırılmış kompakt bir tasarım ve espressoya sanatsal bir dokunuş katıyor. 


Her bir parça 40 saatlik karmaşık bir işçilik gerektiriyor ve La Marzocco'nun Floransa'daki fabrikasında üretiliyor, zanaatkârlık becerileri tasarım boyunca sergileniyor. Yivli paneller ise Rimowa'nın Köln'deki fabrikasında üretilmiş, entegre bir sıcak su musluğu ve alüminyumdan yapılmış düğmelerle birlikte tamamen elle monte edilmiş ve kurulmuş. Detaylara gösterilen özen, Rimowa ve La Marzocco monogramlarının çökmekte olan bir son dokunuş olarak gururla yerleştirilmesiyle kendini belli ediyor.



 

Garden House, Objects of Common Interest


Objects of Common Interest’in bu yılki projesi, farklı tarihsel dönemlerde hem kamusal hem de özel alanlardaki yapılar üzerine devam eden çalışmalarını sürdürüyor. Geçen yıl Alcova'nın dış mekanında sergilenen şişme çeşme "ECHOES" ile şekillenen çeşmelere odaklanmalarının ardından bu yıl dikkatleri pavyonlara çevrildi. Tarih boyunca pavyonlar, tapınaklara ve sembolik öneme sahip anıtlara ev sahipliği yapmaktan, genellikle folly olarak adlandırılan özel bahçelerde sadece göz alıcı odak noktaları olarak hareket etmeye kadar çeşitli amaçlara hizmet etti.





bottom of page