top of page

Miami Design District'te Samuel Ross'un Heykelsi Dokunuşu


Fotoğraflar: DACRA

İngiliz tasarımcı ve sanatçı Samuel Ross, Miami Tasarım Bölgesi'ndeki heykelsi oturma yerlerini yeniden tasarladı. 12 bank tasarımından oluşan ‘Expression.Service.Essence’ projesi, Miami Tasarım Bölgesi'ne yeni bir estetik duruş kazandırıyor.


Ross, üzerinde çalıştığı konu ne olursa olsun, projelerine her zaman eşit ölçüde deşifre edilebilirlik ve kavramsal akıl yürütme katıyor. Miami Tasarım Bölgesi (MDD) için geliştirilen ve Miami Tasarım Haftası 2023'te tanıtılan 'Expression.Service.Essence' projesi de farklı değil. Gelişmekte olan 6,5 hektarlık karma kullanımlı mahallenin farklı yerlerine kalıcı olarak yerleştirilen 12 adet 'Ross' bankı, Ross'un insan merkezli duyarlılığını ve heykelsi estetiğini kamusal alana taşıyor. Ross için bu tasarım serisi, bu tür alanların önemine ilişkin bir çalışma.





"Bu özel zamanda heykel ve mobilyanın belirsizliği, sunulan ikili özellikler, esneklikle dolu gri bir alan. Özünde, her bir formun izleyiciyi son kullanıcı olmaya davet etmesini sağlamak için gereken hafifliği dengelerken, kölelik, sevinç ve erişimi tartışıyoruz. Böylesine ezoterik bir düşüncenin bu kadar geniş bir insan grubuna ulaşması nadir rastlanan bir durum.”



SR_A adlı endüstriyel tasarım stüdyosu ve yaratıcı ajansının çatısı altında tasarlanan bu iteratif tasarımlar, diğer bazı konseptleriyle aynı -organik ve düz çizgilerin ustaca yan yana getirilmesi; pürüzsüz ve kaba dokuların kontrastı gibi- görsel dil ve formal kelime dağarcığına sahip. Ross, tasarımları odun kömürü, Hint mürekkebi ve kurşun kalem kullanarak çizdi. Tebeşir şekilleri, CNC frezeleme ve yüksek dayanıklılıkta çelik üzerine toz boya uygulama ile hayata geçirildi. 


Proje, Lara Bohinc'in kısa bir süre önce bir yıl süreyle sergilenen 'Ütopya'sının şişkin formlarının yanı sıra, aralarında büyük, şakacı renkli taşlar ve kinetik salıncakların da bulunduğu interaktif mobilyalar ve çarpıcı sanat eserlerinden oluşan bölgenin halihazırdaki sağlam sunumuna katkıda bulunuyor.




bottom of page