top of page

Metalworks - Designing & Making


‘metalworks’ @ Konschthal Esch, 2022

Sanayi devriminin 19. yüzyılın başlarında ortaya çıkmasıyla birlikte, metal yüksek fırınları inovasyonun ve seri üretimin gelişmesine yardımcı oldu. İngiltere'nin Midlands bölgesinden Almanya'nın Ruhrgebiet bölgesine kadar Batı Avrupa'da yeni sanayi şehirleri ortaya çıktı. Lüksemburg'da Esch-sur-Alzette kenti ise 20. yüzyılın başlarındaki çelik ve demir üretimiyle ün kazandı. Esch2022 European Capital of Culture kapsamında Konschthal Esch'te düzenlenen 'metalworks - designing & making' sergisi, çağdaş metal tasarımıyla paralellikler kurarak kentin unutulmuş endüstriyel geçmişini ortaya çıkarıyor.


Konschthal Esch Sanat Müzesi'ndeki ‘metalworks - designing & making’ sergisi, metalin tasarım üzerindeki etkisini ve post-endüstriyel Esch-zur-Alzette şehrinin tarihsel önemini araştıran bir sergi sunuyor. Sergi fikri iki yıl önce müze müdürü Christian Moser ile tasarımcı ve küratör Georges Zigrand arasındaki bir sohbetten doğmuş: "Sergi için nesneleri toplamaya başladığımızda, bunların birçok farklı endüstriyel sürecin sonucu olduğunu fark ettik, bu nedenle bir kez daha kentin endüstriyel geçmişini hatırlamak ve aynı zamanda sadece tasarım alanından daha geniş bir kitleye hitap etmek için üretim tekniklerini vurgulamaya karar verdik."



Xavier Lust, Archiduchaise, 2004/2007. / Fotoğraf: Remi Villaggi
Max Lamb, Jigsaw (Copper), 2017. / Ⓒ Courtesy of Gallery FUMI

Sergide yirmiden fazla uluslararası sanatçının son 20 yıla ait 40'tan fazla metal tasarım çalışması yer alıyor. Küratör Georges Zigrand ve Charlotte Masse, endüstriyel know-how geleneğiyle yeniden bağlantı kurmayı amaçlarken, aynı zamanda yeni üretim biçimlerini deneyen ve sanat ve tasarımdaki mevcut biçimsel dillerin hem geleneksel hem de daha yeni metal dönüştürme tekniklerini nasıl yeniden benimsediğini gösteren parçaları da sergiye dahil etmek istemişler.



Sergi 16 bölümden oluşuyor ve her biri metal işlemenin belirli bir yöntemini gösteriyor: zanaat tekniklerinden (döküm, çekiçleme, kesme) ileri tekniklere (talaşlı imalat, süper şekillendirme) ve dijital teknoloji süreçlerine (eklemeli baskı) ve yeni yaratıcı süreçlere (elektro şekillendirme, şişirme) kadar birçok yöntem kullanılmış.


Bu küçük ama yerel bağlama uyum sağlayan sergi, sanat ve tasarım sınırlarının ötesine geçerek çeşitli teknikleri ve olası sanatsal sonuçları karşılaştırması açısından önem taşıyor. Eklektik ve kapsamlı bir dizi tasarımı bir araya getiren ve kapsamlı bir katalogla birlikte sunulan 'metalworks', mevcut ve gelişmekte olan teknikleri keşfederek yaratıcı ve eleştirel düşüncenin tasarım sektörüne yenilik getirme potansiyelini ortaya koyuyor.


Max Lamb, ‘Nanocrystalline Copper Chair’, 2010
PELLE, DVN Table, 2019. / Fotoğraf: Daniel Seung Lee

Thomas Heatherwick, Extrusion, 2016. / Fotoğraf: Remi Villaggi

bottom of page