top of page

Melike Altınışık'tan Kent İçin Yeni Bir Diyalog: YANKI


Melike Altınışık Architects tasarımı YANKI

Melike Altınışık Architects tasarımı YANKI, Erdem Akan küratörlüğünde gerçekleşen Beyoğlu Işık Sergisi kapsamında hayat buldu. Kent ve insanın kurduğu diyaloğun tam ortasında kendi kabukları içerisine sığınmış ve kent içinde kaybolmuş Matbah Emini Hasan Ağa Çeşmesi üzerinde yer alan çalışma, bir algin mantara tutunması gibi Galata Kulesi önündeki bir çeşmeye tutunarak kurduğu simbiyotik ilişki içerisindeki bir tasarım yaklaşımı ile oluşturulmuş.


Melike Altınışık Architects, Beyoğlu Işık Sergisi’nde, İstanbul’un tarihi boyunca farklı kültürlerin buluştuğu kozmopolitlik kavramını bugün hala bile tartışmaya açan Beyoğlu’nda, tünel başında, Yüksek Kaldırım Caddesi ve Fırçacı Sokağını bağlayan Lüleci Hendek Caddesi üzerinde konumlanan, kent içerisinde kaderine terkedilmiş, unutulmuş, birçok karşılaşmanın ve yeniden anlamlandırmaların en önemli tanıklarından biri olan Matbah Emini Hasan Ağa Çeşmesi’nin "yankı"sı ile görünmeyeni görünür kılarak kentliyle eşsiz bir diyalog kuruyor.



‘Yankı’ yapısal olarak atık su borularının geri dönüştürülerek kullanılmasıyla ortaya çıkan ve karbon ayak izinin azaltılmasını destekleyen bir enstalasyon ürünü. Boruların su damlaları gibi bir araya gelişi bir çeşmeyi saran bir liken kümesini oluşturuyor. Parabolik form oluşturan boruların kurgusu su kadar transparan bir geçişin ve bir sürecin, hatta bir anın da sembolü. Borulardan bir modüle, modüllerden de çeşmeyi saran liken ağlarına dönüşüyor. Aynı zamanda tasarımın ana kurgusu oluşturulurken bir başka sorgulama biçimi olan kendini ışıkla nasıl tanımlayabileceği sorusuna da Yankı’nın sadece çeşmeyle değil, kentle ve kent içerisindeki doğal ve yapay dinamiklerle kurduğu simbiyotik ilişki bir cevap niteliğinde.




"‘Yankı’, etrafa dağılan su zerrecikleri gibi saçılarak tutunduğu çeşmeyle yaşamaya başlayan geçmiş, gelecek ve bugünün arakesitinde kendine tanım bulmuş bir tasarım kurgusu içerisinde oluşmuş, çeşme bedeni yüzeyine sızan bir organizmadır. Zaman ve mekandaki kaotik değişimlere uyumlanabilen, çevresinde bulunan her sokaktaki her kullanıcı veya izleyicideki söylemi farklılaşan durağanlığa, bitmişliğe ya da tükenmişliğe bir meydan okuyuş, yaşadığını ve yaşattığını hissettiren bir varoluşun yankısıdır. "


Beyoğlu Işık Sergisi, Gezi Parkı’ndan Galataport’a kadar İstiklal Caddesi rotası üzerinde 11 sanatçının enstalasyonuna ev sahipliği yapıyor. Sanat, tasarım, mimarlık gibi disiplinlerden gelen sanatçıların yer aldığı sergide, tasarımcılar, aydınlığa, karanlığa, geceye, ışıkta görünür kılınan renk, form gibi kavramlarla, birlikteliğe, var olmaya, değişim ve dönüşümlere, farklılıklara ve toleransa dikkat çekiyor.

 

Sergi : Beyoğlu Işık Sergisi

Sergi Düzenleyen : TC.Kültür ve Turizm Bakanlığı

Organizasyon : Dream Design Factory – dDf

Küratör : Erdem Akan


Proje : YANKI

Tasarım : Melike Altınışık Architects-MAA , MAALab Proje Ekibi : Melike Altınışık, Bengü Özmutlu

Asistan Ekip : Atakan Gündüz, Gülnur Aktaş

Yapım : City of Angels–COA, Melih Altınışık

Aydınlatma Danışmanı: Line Lighting Design

Fotoğraf ve Video : Mehmet Akif Sarı



bottom of page