top of page

Marine Serre’nin Paris Moda Haftasındaki Giysi Kuleleri



Fransız yaratıcı stüdyo Matière Noire, Marine Serre'nin Paris Moda Haftası'ndaki Sonbahar Kış 2023 defilesinin podyumunu süslemek için 1,3 ton vintage kıyafetin yer aldığı 8 metre yüksekliğinde üç kule tasarladı. İleri dönüşümden ilham alan tasarım için Grande Halle de la Villette'in içindeki üç metal kafese doldurulmuş tişört, kot ve kumaş artıkları da dahil olmak üzere vintage ve eski giysi yığınları kullanıldı.


Marine Serre'ye göre gösteri, aşırı tüketim ve sürdürülemez alışkanlıkların gezegenin yok olmasına yol açtığı bir "gelecek distopyası" hayal ediyor ve izleyicilerini bu tür konulardaki rollerini ele almaya ve yeniden düşünmeye çağırıyor.



Marine Serre koleksiyonlarının yaklaşık yüzde 50'sini geri dönüştürülmüş ürün ve malzemelerden üretirken, diğer yarısında biyolojik olarak parçalanabilir ve geri dönüştürülmüş iplikler kullanıyor. Bu döngüsel tasarım ilkeleri, markanın The Rising Shelter başlıklı son defilesinin set tasarımına da taşındı. Enstalasyonu oluşturmak için Matière Noire ve Fransız set tasarımcısı Remy Briere, Marine Serre'nin gelecek koleksiyonlarında yeniden kullanılacak olan 1,3 ton giysi tedarik etti. Marine Serre'ye göre gösteri, aşırı tüketim ve sürdürülemez alışkanlıkların gezegenin yok olmasına yol açtığı bir "gelecek distopyası" hayal ediyor ve izleyicilerini bu tür konulardaki rollerini ele almaya ve yeniden düşünmeye çağırıyor. Sıkıca sıkıştırılmış terk edilmiş giysilerden inşa edilen baskıcı derecede yüksek üç kule, bu gezegene yönelik kendi absürd yıkımımızı yansıtıyor.


Her yıl dünya genelinde yaklaşık 92 milyon ton tekstil ürünü çöpe atılıyor. Bu rakamın 2030 yılına kadar 134 milyon tonun üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Bağışlanan ve eski ürünlerin bile yeniden satın alınma şansı yalnızca yüzde 33, geri dönüştürülme şansı ise yüzde 66. Marine Serre, hurda ve vintage giysiler için yeni kullanım alanları bularak, bu giysiler çöp sahasına gitmeden önce müdahale etmeyi umuyor.



bottom of page