top of page

Es Devlin’den Saint Laurent Mirasına Monolitik Serap


Fotoğraf: Saint Laurent

Sahne tasarımcısı ve sanatçı Es Devlin, moda evi Saint Laurent’in İlkbahar Yaz 2023 defilesi için ışıklı bir monolitik halka ile çölde bir vahayı aydınlatan rüya gibi bir set tasarladı. Gösteri, Marakeş'in hareketli sokaklarından biraz uzakta olan Agafay Çölü'nde, modanın geleceğine bakarken markanın geçmişini vurgulayan bir çöl vahasının ortasında gerçekleşti. Yves Saint Laurent’in 1966'da Marakeş'i keşfetmesinden bu yana Fas, markanın tarihi için önemli bir yeri temsil ediyor. Markanın kreatif direktörü Anthony Vaccarello, SS23 şovu ile Paris'teki iş ve yaşamdan uzaklaşmak için ülkeye gelen moda evinin kurucusu Laurent’in mirasına selam gönderiyor.


Devlin, bölgede yaşayan zanaatkarlar tarafından oluşturulan tozlu kırmızı, taş benzeri oturakları çevreleyen ayna kaplı bir sütun dizisinin yanı sıra gösteri alanının ortasında dairesel bir vaha göleti yaratmış. Gösterinin merkezinde dairesel bir göletten yükselen parlak bir halka, dalgalı sis bulutları yayarak rüya gibi bir set oluşturuyor. Gösteri başlarken, kumul manzarası, ortamın kenarında yerden yükselen yapay sis tarafından bulutlanırken, konukların dikkati uzaktaki tepeli çöle çekiliyor. Gösteri sona erdiğinde ise iç kenarı boyunca aydınlatılan delikli bir metal halka göletten yükseliyor, bükülerek dönüyor ve ortama etkinlik alanını bulanıklaştıran yapay bir sis yayıyor.



Saint Laurent defile alanı, Amerikalı yazar Paul Bowles’in kaleme aldığı, Kuzey Afrika'nın şehirleri ve çöllerinde geçen The Sheltering Sky romanından etkilenerek yekpare ve parlak bir vaha olarak ortaya çıkıyor. Bowles, kitabında bize sonsuz gibi görünenin içindeki değerli sonluyu düşünmemizi hatırlatıyor: “Hayatı tükenmez bir kuyu olarak düşünürüz; oysa her şey belirli sayıda ve gerçekten çok az sayıda gerçekleşir.”


Fransız moda evi ayrıca gösterinin çevresel etkisini azaltmak üzere tüm gösteriyi karbon nötr olacak şekilde kurgulamış. Çölün hassas ekolojisine saygı gösteren ekip, düşük etkili bir tasarım için çaba göstermiş. Gösteri öncesinde çevre uzmanları, alanın biyolojik çeşitliliğini korumak için bir dizi çalışma yürütürken, gösteride kullanılan malzeme ve ekipmanlar yerel kuruluşlara bağışlanmış. Dairesel gölet içerisinde içilmeyen su kullanılmış; etkinlikten sonra su, zeytin ağacı çiftliklerinde sulama amaçları da dahil olmak üzere Agafay çevresindeki tarımsal projelerde yeniden kullanılacak.



bottom of page