top of page

LOKAL: Figure


Figure atölye

Figure markasının kurucusu İlke Beyaz ile Anadolu'nun geleneksel tekniklerini çağdaş tasarımlarla buluşturan el yapımı kilim markası hakkında sohbet ettik.


Markanın hikayesi nedir?

Figure’ün hikayesi aslında ilk olarak kendi evim için hayalimdeki kilimi arama serüveniyle başladı. Ancak bir kere bu dünyanın içine girdikten sonra bambaşka kapılar açıldı ve evrildi diyebiliriz. Yüzyıllardır Anadolu’da özellikle kadınlar tarafından sürdürülen el dokuması geleneği, bir kilimin uzun ve emek gerektiren büyülü yolculuğu Figure’ün ihtiyacı olan sosyal sorumluluk parçasını tamamladı. Kendi evlerinde kurdukları dokuma tezgahlarıyla hem çok önemli bir zanaati devam ettiren hem de kendilerine gelir sağlamaya çalışan kadınlarla tanışınca, sadece hızlı tüketime hizmet eden değil, bir sürü hayali gerçekleştirmeye olanak sağlayacak bir marka kurmak istediğime karar verdim.


 

Kilimlerin tasarım sürecinde kadınlardan ve Anadolu topraklarından aldığım ilhamla ilerlemek ve hikayenin köklerinden kopmamak istedim.


 



Markanın tasarım dilinden bahsedebilir misin?

Kilimlerin tasarım sürecinde kadınlardan ve Anadolu topraklarından aldığım ilhamla ilerlemek ve hikayenin köklerinden kopmamak istedim. Derler ki bir kadın kilimi dokurken aklından geçenleri, umutlarını, aşkını tezgaha dökermiş. Figure, klasik Anadolu kilimlerinde görmeye alışık olduğumuz şans, kısmet, bereket ve neşe gibi sembolleri modern tasarımlarla birleştirerek girdikleri evlere bu güzel duyguları taşımayı hedefliyor.

Figure'un gelecek planlarında neler var?

Figure’ün ilk ve en öncelikli hedefi büyük bir dokuma atölyesi kurarak bu işi gönülden yapan kadınlara istihdam sağlamak. Daha sonra da unutulmaya yüz tutmuş el dokuması geleneğini yurtdışında da tanıtıp gelecek nesillere aktarmak istiyoruz.


bottom of page