top of page

Sanatçıların Gizli Sığınağı: Olimpo Nômade


Fotoğraflar: Luis Díaz Díaz

İspanya merkezli mimarlık pratiği Langarita Navarro Arquitectos, şişme yapılar bütünü olan Olimpo Nômade enstalasyonu ile Portimão plajında hafif, katlanabilir ve taşınabilir bir galaktik şehir yaratıyor. Portekiz'in Algarve bölgesindeki bir müzik festivalinde sahne alan sanatçılar için gezici bir şehir olarak tasarlanan proje, müzisyenlerin performanslarından önce hazırlandıkları, konser veya oturumdan sonra dinlenebilecekleri ve bir alan sağlıyor.



Projede donut formunda bir oturma odası, beş yüz metrekareye yayılan kesintisiz, beyaz, kenarsız, şişirilebilir bir yapı; hava menfezlerinin yanı sıra acil durum giriş ve çıkışları olarak hizmet veren sarı bir silindir ve üçgen prizma ile kesişiyor. Şişme yapılardan oluşan bir kamp, soyunma odaları olarak hizmet veriyor. Her biri iki farklı büyüklükte baloncuktan oluşuyor; biri soyunma odası için alan sağlarken, diğeri büyük bir tavan penceresiyle sahneye çıkmadan önce arkadaşlarla ve ekip üyeleriyle paylaşılacak ortak bir alan sağlıyor.



Yansıtıcı yapı, başlıca sanatçılar için üç giyinme odasını içinde barındırıyor. Her biri 9x9x9 metre ölçülerinde, aynalı küp şeklinde olan bu yapı, her bir tarafında bulunan 3x3x3 metre boyutlarındaki boşluklarla kesildi; bu boşluklar özel teraslar ve bağımsız girişler olarak kullanılıyor. Çatının üstünde ise yansıtıcı korkuluklu çevresinin üzerinde uçuyormuş gibi görünen mavi halı kaplı bir manzara terası bulunuyor. Projenin amacı, festivale pratik, hafif, dayanıklı ve katlanabilir bir altyapı sağlamak; bu altyapı minimum sayıda konteynırda depolanabilir ve taşınabilir.



bottom of page