top of page

Carla Palette | Marka Kimliği Tasarımcısı


Nebula 10

İnsanları, mevcut sosyal gerilimi kabul eden cesur ve alışılmadık açıklamalar yapmaya zorlayarak, ilerici markalar ile yüksek beklentileri olan sosyal bilince sahip kitleler arasında anlamlı bağlantılar geliştirerek etkili ve kışkırtıcı marka deneyimleri yaratan marka kimliği tasarımcısı Carla Palette ile çalışmaları ve üretim pratiği üzerine sohbet ettik.


Carla Palette kimdir? Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

İnsanları memnun etmek sıkıcı, pasif ve gerçek dışıdır. Ben, insanları mevcut sosyal gerilimi kabul eden cesur ve alışılmadık ifadeler vermeye zorlayarak, ilerici markalar ile yüksek beklentileri olan sosyal bilince sahip kitleler arasında anlamlı bağlantılar kurarak etkili ve kışkırtıcı marka deneyimleri yaratan bir marka tasarımcısı ve sanat yönetmeniyim.
Kendi müşterilerimle bağımsız olarak veya daha büyük bir ajansla iş birliği içinde çalışarak, ağırlıklı olarak dünyanın dört bir yanından içecek, moda, yiyecek ve yaşam tarzı markalarıyla çalışıyorum. Geniş bir yaratıcı ağa sahip olarak, müşterilerimin bireysel ihtiyaçlarını karşılayan uzman ekipler kurmayı seviyorum, bu da güçlü iş birlikleri ve daha etkili sonuçlarla sonuçlanıyor. Konseptten sonuca kadar, estetik açıdan çarpıcı görsel kimlik sistemleri, butik ambalajlar ve düşündürücü reklamları hayata geçirmek için kavramsal tasarım ve stratejik düşünmede ince ayarlanmış süreçler kullanıyorum.

Cesur ve alışılmadık deneyimler yaratmanın markalara nasıl bir değer katabileceğini düşünüyorsunuz? Bu tür deneyimler markaların toplumla olan ilişkisine nasıl bir etkisi oluyor?

Cesur ve alışılmadık deneyimler yaratmanın, içinde bulunduğumuz aşırı doymuş marka ortamında neredeyse bir gereklilik olduğunu düşünüyorum. Z kuşağı kitlesinin giderek daha fazla fikir sahibi olması ve sosyal politikaların saldırısı toplumun nasıl değiştiğini ve dolayısıyla markaların nasıl davranması gerektiğini belirlerken, markaların gürültüyü kesmek için güçlü fikirlere ve cesur / alışılmadık bir yaklaşıma sahip olmasının yanı sıra giderek daha fazla fikir sahibi ve sosyal / politik olarak yüklü bir toplumda yankı uyandırması her zamankinden daha önemli. Bu nedenle, markaların bu toplumsal değişime uyum sağlayarak, yaklaşımlarında özür dilemeyen, cesur ve alışılmadık bir tutum sergileyerek kendi itibarlarına ve genel marka deneyimlerine çok fazla değer katabileceklerini düşünüyorum.

REGGIE

Ne yazık ki, bırakın 7 saat önce söylediğiniz bir şeyi, 7 yıl önce söylediğiniz bir şey için bile iptal edilebileceğiniz bir toplumda yaşıyoruz. Markaların mevcut sosyal/politik duruşa uyum sağlayabilmeleri için, insanların markada kendilerini tanıyabilecekleri ve uyum sağlayabilecekleri güçlü fikirlere sahip olmaları gerekiyor -bu nedenle, belirli bir kitleye son derece uyarlanmış cesur ve alışılmadık marka deneyimleri, markaların kitleleri için daha samimi ilişkiler ve marka deneyimleri geliştirmelerine olanak tanıyor. Bunun bir etkisi olarak, toplumun saçma ve manipülatif marka mesajlarına toleransı önemli ölçüde azaldığı için markalar gönderdikleri mesaj konusunda her zamankinden daha dikkatli olmak zorunda.

Dünyanın dört bir yanındaki markalarla çalışmak, farklı kültürlerin estetik anlayışları ve pazarlama beklentileriyle ilgili nasıl bir deneyim sunuyor? Bu farklılıkları nasıl bir avantaja dönüştürüyorsunuz?

Dünyanın dört bir yanından markalarla çalışmak, her farklı markanın farklı kültürlerden farklı kitlelerde yankı uyandırması için gereken farklı yaklaşımları yakınlaştırmanıza ve takdir etmenize olanak tanıyor. Birçok farklı ve çatışan kültürden birçok marka ile çalışma deneyiminden sonra bu bir avantaj yaratıyor, çünkü birçok tasarımcı bir kültürden diğerine zihniyet, estetik ve ihtiyaçlardaki dramatik farklılıkları anlamıyor -ve bunu bir kez anladığınızda, farklı kültürel kitlelerle rezonansa girerken bu anlayışı kendi avantajınıza kullanabilirsiniz.

Bir marka kimliği tasarımcısı olarak, renklerin insanlar üzerindeki psikolojik etkileriyle ilgili düşünceleriniz nedir? Renk seçimi marka deneyimini nasıl etkiliyor?

Bize geleneksel olarak belirli renklerin görsel olarak belirli bir mesaj ilettiği ya da belirli bir şekilde hissetmemizi sağlaması gerektiği öğretilir, bu zaman zaman doğru olabilir ancak genellikle gerçek dünyada pek bir değeri olmayan modası geçmiş kavramlara yol açar. Örneğin, mavinin geleneksel olarak açık ve net iletişim, güvenlik ve güveni ifade ettiği bilinmektedir -ki hayatta kalmak için bu temalara dayanan sektörlerde bunun örneklerini görebilirsiniz -finans veya ilaç sektörleri buna örnek olarak verilebilir. Ancak öte yandan mavi renk, emniyet, güven veya açık ve net iletişim kurma ya da ilham verme isteğiyle tanınmayan pek çok sigara paketinde de kullanılmaktadır. Bir başka örnek de geleneksel olarak tehlikeyi anlatmak ya da izleyicide bir alarm hissi uyandırmak için kullanılan kırmızıdır, ancak bu insanların kırmızı Coca-Cola kutularından içmeyi bırakacakları ya da temel kimliklerinde kırmızıyı kullanan bir havayolu şirketiyle uçmayacakları anlamına gelmez.

Print Collection Two


 

“Görsel olarak uyarıcı ve cesur olmak, ilgi uyandırmanın ve insanların markanın ifade etmek istediği şeyi dinlemek istemesini sağlamanın en iyi yoludur.”


 

Benim gözümde, renk başına bu geleneksel "psikolojik okumalara" bağlı kalmamıza gerek yok çünkü bunlar tamamen kısıtlayıcı. Bir tasarımcı olarak sizin için kısıtlayıcı olduğu kadar, belirli bir duygu ya da mesaja ilham vermek için çalışan diğer tüm unsurları göz ardı ederek çalışmanıza anlam yükleme biçimi açısından da kısıtlayıcıdır; daha yaratıcı bakış açılarına kapı açmak yerine, kırmızıyı alarm zilleri ve yol kenarındaki uyarılarla eş tutmayan her kapıyı kapatır. Beni yanlış anlamayın, renk görsel deneyimleri etkiler ancak bir markada etrafındaki diğer tüm unsurlar tarafından bağlamsallaştırılır ve yalnızca bu unsurlar aracılığıyla gerçek anlamını kazanır.
Markaların, örneğin bir banka olan Klarna'nın marka kimliklerinin merkezinde pembeyi kullanması gibi, kendi kendilerine dayattıkları bu zincirlerden koptuklarını görmek çok ferahlatıcı. Markalarını son tüketiciye iletmek için kullandıkları diğer tüm unsurlar sayesinde mesajlarında başarılı olmayı başaran bu markalar, "renk psikolojisine" öncelik vermiyor ve mavi finans markaları denizinde kaybolmak için sıkıcı ve yavan bir maviye razı olmuyor; bunun yerine beklenmedik yollarla yeni müşterilerin ilgisini çekmeyi ve mesajlarını iletmek için onların dikkatini çekmeyi tercih ediyor. Markaların 100 yıl önce olduğu gibi her zaman aynı şekilde markalaşacaklarına güvenemeyiz çünkü bir marka net bir mesajla konuşmalı ve insanların dinlemek istemesini sağlamalıdır. Görsel olarak uyarıcı ve cesur olmak, ilgi uyandırmanın ve insanların markanın ifade etmek istediği şeyi dinlemek istemesini sağlamanın en iyi yoludur.

Tasarım süreci ve çıkan ürün bazında bugüne kadar sizi en çok heyecanlandıran çalışmanız hangisiydi?

Başından beri, viski severler için viski kategorisinde bilinenlere meydan okuyan butik bir marka olan “BUNA” fikrine sahip olmak bugüne kadarki en sevdiğim projeydi. Her adım, pazarda görmek isteyeceğim ve o dönemde bir tüketici olarak erişebildiğim ürünlerde eksik olduğunu düşündüğüm bir markanın konseptini bulmak için bir deneme yanılma süreciydi. Fikirlerimi BUNA'nın bir marka olarak ne olmasını istediğime ve neye ihtiyaç duyduğuma göre yerelleştirebildiğimde, yaratıcı sürece atladım. Şu anda mevcut olan prestijli viski markalarının geleneksel görsel homojenliğini ne şekilde bozabilir, aynı zamanda zevkli kalmaya devam edebilir ve söz konusu diğer markalarla rekabet edebilirdim? Bu beklenti başlı başına heyecan vericiydi ve piyasada var olan katı geleneksel kutunun dışında bir şeyler yaratmamı sağladı. Cesur tipografi ve büyüleyici illüstrasyonların bir karışımını sert ve küstah marka mesajlarıyla tezat oluşturacak şekilde kullanmak, prestijli bir viski markası düşünüldüğünde akla gelebilecek en son şeydi ve beni bunu gerçekleştirmeye iten de buydu. Nihai ürün başlangıçta hayal ettiğim her şey: gürültülü, cesur, yıkıcı, arsız ama yine de zorlu bir kalabalığın takdir edip saygı duyacağı kadar zevkli.

BUNA


Bu alanda ya da farklı disiplinlerde çalışmalarını merakla takip ettiğiniz isimler kimler?

Jessica Walsh. Kişisel olarak ve işlerinde sürekli evrim geçiren ve yeni bedenlerinde kendilerine uyum sağlayan birini düşündüğümde, takip ettiğim isim her zaman Jessica Walsh oluyor. Güçlü bir kreatifin, çalışmalarında kendi parmak izini bırakma ve stilini güncel trendlere değil de kendisine uyarlama konusunda bu kadar açık sözlü olduğunu görmek harika. Çalışmalarındaki bu dürüstlüğe hayranlık duyuyor ve ilham alıyorum çünkü ben de sektöre uyum sağlama ve beğenilebilir olmak için her şeye uyma zorunluluğu hissetmekle mücadele ettim. Bu kısıtlayıcı kavramlardan uzaklaşmak, bugün olduğum yaratıcı kişiye dönüşmeme yardımcı oldu ve bu süreci teşvik eden, çalışmalarını hoş ve çekici bulduğum bir figüre sahip olmak, kendi benliğimden başka hiç kimse olmama sürecimde beni yolda tutmak için iyi bir ideal, dünya görüşüne ve bu dünyanın nasıl görünmesini istediğine sadık kalmak için akıntıya karşı yüzmekten korkmayan biri.

Gelecek için heyecanlı mısınız? Planlarınızda neler var?

Bir bakıma öyleyim. Her yıl çalışma alanımı ve hangi alanlarda çalışmaktan hoşlandığımı bulma konusunda daha iyi olduğumu hissediyorum ve bu hem bir tasarımcı hem de sanat yönetmeni olarak büyümemi en çok destekleyen şey oldu. İşe başlarken, bilgi ve deneyim eksikliği devreye girdiğinden, kişi yalnızca yöneldiği markalarla çalışacak deneyime ve kolaylığa sahip olmuyor ve en iyisiyle tıklıyor, ancak giderek daha fazla keyif aldığım ve kişisel olarak günlük hayatımda da tüketeceğim markalar yarattığımı fark ettim.
Bir kreatif olarak kendi gelişimim ve son birkaç yıldır olduğu gibi sektör konumlandırmamın da bir kişi olarak benimle daha uyumlu hale gelmesiyle ilgili olarak, güneşin etrafındaki her dönüşün beni nereye götüreceğini ve kendimi ne tür markalar ve projelerle çalışırken bulacağımı görmek için oldukça heyecanlıyım. Geleceğe dair tek planım, statüko karşısında kayıtsız kalmamak ve her zamanki gibi cesur olmak. Marka ortamının homojenliğini bozmama ve doğru insanların ilgisini çekecek ve konuşmalarını sağlayacak tartışmalı seçimler yapmama olanak tanıyan projeler üzerinde çalışmayı dört gözle bekliyorum.

Print Collection Two

WHINE

EVRYLASHES

Print Collection Two

bottom of page