İllüstratör ve dövme sanatçısı Burçin Kaygısız ile çalışmaları ve kripto sanat dünyası üzerine sohbet ettik.
Burçin Kaygısız kimdir, biraz kendinden bahseder misin?
Şimdilik kendimi illüstratör ve dövme sanatçısı olarak tanımlamayı tercih ediyorum, fakat tabii ki bu durum zamanla kendimi geliştirdikçe değişebilir.
Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nden mezun bir sanatçı olarak kripto sanatla tanışma sürecin nasıl başladı?
Çocukluğumdan beri benim için büyük olan iki hedefim oldu; biri veteriner hekim olmak, diğeri ise sanatçı olmaktı. Aslında sanatsal birçok alanla ilgilenmeye çalıştım ve ilgilendiğim tüm alanları da kendimi anlatmak için çabalarken kendimi anlatacak kadar öğrenmiş oldum. Öğrendiğim kadarını kendimi geliştirmem için yeterli hissettiğim için üniversitede veteriner hekimlik eğitimi almaya karar verdim çünkü internetten video izleyerek veya dersler alarak hekimlik yapamazdım. Sanattan uzaklaşmaktan çok korkarak bu bölümü seçtim ama düşündüğümden çok farklı oldu. 5 yıllık zorlu eğitim sürecimde her zaman sanata daha yakın hissettim. Günümüzde ise bu bir yakınlıktan ziyade yaşam biçimim haline geldi, sadece kendimi kendime anlatmak istiyordum ve bunun tek yolunun benim için sanattan geçtiğini gördüm.
Sosyal medya üzerinden işlerini takip ettiğim sanatçı arkadaşlarım bir süre sonra kripto sanat yapmaya başlamıştı ve ilgimi çekti. İlk olarak fotoğraf sanatçısı arkadaşım Brian Catelle bana NFT’lerden bahsetmişti fakat o dönemde çevremde NFT ile uğraşan kimse yoktu ve ilk duyduğumda gözüm korkmuştu. Aradan birkaç ay geçtikten sonra yine sosyal medyadan takip ettiğim sanatçı arkadaşım Berkin Üregen NFT ile ilgilenmeye başladı ve aslında onun sayesinde bu alanda ilk adımımı attım. Yaklaşık bir buçuk yıldır NFT üretiyorum ve bu süreç boyunca en büyük destekçilerimden biri Berkin oldu. Aynı zamanda genellikle Türkiye’den sanatçıların oluşturduğu Kr0wd adında bir topluluk var, NFT üretmeye başladığımda bu topluluğa denk geldim ve işlerini hayranlıkla takip ettiğim veya hiç bilmediğim sanatçılarla tanışma fırsatı buldum. Bu ağın genişlemesi aslında genel anlamda sanatsal hayatıma çok farklı alanlarda katkı sağladı.
Bu dönemde ürettiğim illüstrasyon veya animasyonlarımı tanımlamak istersem içi fazlasıyla karanlık, dışı fazlasıyla renkli diyebilirim.
Sanat tarzını nasıl tanımlarsın?
İllüstrasyonlarımla öne çıkmayı daha çok seviyorum. Yaptığım çoğu illüstrasyon aslında kişisel günlüklerim gibiler; içimde tanımlayamadığım duygu ve durumları kendime resimlerimle anlatmaya çalışıyorum. Bu konuda da rüyalarım, kurduğum hayaller ve özlediğim anlar bana en doğal ilhamı veriyor.
Sanat tarzımı tanımlamayı aslında çok beceremiyor olabilirim. Elimi ve tarzımı yıllardır geliştirmek için çaba gösteriyorum ve her yıl değişiyor. Şu an bulunduğum zaman diliminde de aslında geleneksel resim, illüstrasyon, dövme sanatı ve elektronik müzik gibi birçok sanat alanında kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Sadece bu dönemde ürettiğim illüstrasyon veya animasyonlarımı tanımlamak istersem içi fazlasıyla karanlık, dışı fazlasıyla renkli diyebilirim.
Çalışmalarında sıklıkla gördüğümüz insan formlarındaki renk kullanımı dikkat çekici, renk seçimlerinin arkasındaki hikâyeden bahsedebilir misin?
Aslında hayatımı oluşturan her şey gibi renk kullanımımı da hislerime bırakıyorum. Yaptığım çalışmalar çoğunlukla plansız ilerliyor ve doğal olarak o anki duygu durumuma göre renk seçimlerim de değişiyor. Bazen karanlık tanımlanacak bir anı canlı renklerle tanımlayabilirim veya gözlemcileri sanatımın görünüşüyle rahatsız da edebilirim. İletişim kurmak istediğim birincil kişi ben olsam da bu sanatımı gözlemleyen insanların hislerini dikkate almadığım anlamına kesinlikle gelmiyor. Bir işimin karşıdaki insana herhangi bir duyguyu hissettirebilmesi de aslında benim için harika bir motivasyon kaynağı.
NFT teknolojisinin sanat dünyası için potansiyelini nasıl değerlendiriyorsun, seni heyecanlandıran veya endişelendiren yanları neler?
NFT ile tanışmanın bana kattığı en büyük kazanım edindiğim çevre ve kendimi sürekli geliştirme isteği oldu. Bağımsız olarak ürettiğim işlerden para kazanmak benim için ve belki birçok sanatçı için çok zordu. NFT sayesinde işlerime gelen talepler dijital sanatta kendimi geliştirmem için çok güzel bir motivasyon kaynağı haline geldi ve kendime sanatsal alanda daha çok güvenmemi sağladı.
Şimdilik beni endişelendiren yanlarından biri dolandırıcı ve fırsatçı insanların çok fazla oluşu. İntihal ve cüzdan çalınması gibi çok fazla hikaye var ve dikkatli olmak gerekiyor.