top of page

Kripto Sanat Sohbetleri: Berk Kaan Kaya


Feel

Mekansal tasarım eğitimini dijital sanatla birleştiren İç Mimar ve Dijital Sanatçı Berk Kaan Kaya ile çalışmaları ve kripto sanat dünyası üzerine sohbet ettik.


Berk Kaan Kaya kimdir, biraz kendinden bahseder misin?

Küçük yaşlarımdan beri ailemden de gelen sanata olan bir ilgim vardı; bu ilgim daha sonra kendi yönünü bulmaya başladı. Güzel Sanatlar Lisesi’nde resim bölümünde okudum. Yaptığım çizimlerde kendimi bağdaştırdığım şeyler ağırlıklı olarak mekânsal ögeler oldu. İlgimi bu alana yönelttim ve kendimi geliştirerek İç Mimarlık bölümünden mezun oldum.
Üç boyutlu çalışmalar her zaman ilgimi çekiyordu. Bu alandaki özgürlüğün hayal ettiklerimi gerçekleştirebilmem için güzel bir fırsat olduğunu fark ettiğimde tamamen buradaki gelişimime yöneldim. Yaşantıma İç Mimar olarak devam ediyorum ve “Kax” kimliği ile 3D sanat dünyasında realizm ve sürrealizm arasındaki ince çizgide çalışmalar yapıyorum.


İç Mimarlık bölümünden mezun bir sanatçı olarak kripto sanatla tanışma sürecin nasıl başladı?

Üç boyuta odaklandığım dönemde gördüğüm her şeyi araştırıp sorguluyordum. Takip ettiğim birçok 3D Artist vardı. Bu süreçte birçok şey öğrendim ve bunlardan biri de kripto sanat oldu. Bu alandaki farklı ve özgür oluşumu görünce ben de bir adım atmak istedim. Tamamen özgür bir yaratma süreci olması beni heyecanlandırdı. Kendi düşüncelerimi, hayallerimi, kompozisyon ve renk paletimi oluşturmaya başladım.

Moment

NFT eserlerinde mekân ve endüstriyel ürün tasarımlarını sıklıkla görüyoruz. İç mimari eğitimin çalışmalarına olan yaklaşımını nasıl etkiliyor?

İç mimari eğitimim boyunca mekânların insanlar üzerindeki etkilerini gözlemleme fırsatım oldu. Bulunduğumuz mekânların tasarımında kullanılan unsurlar bizim gün içindeki tercih ve hareketlerimizi bile yönlendirmekte. Buna duygularımızın da dahil olduğunu fark ettiğimden beri tasarladığım mekânsal unsurlar çalışmalarımda aktarmayı hedeflediğim hisler için bir tasarım dili oluşturmaya başladı.
Benim için özgürlük ve özgünlük en önemli nokta diyebilirim. Tasarladığım mekânsal çalışmalarımda insanların eseri gördüklerinde onların duygularını harekete geçirmek ve onlara o mekânda var olma isteği uyandırmak bana mutluluk veriyor. Yaşanmışlığı en iyi aktarabileceğim ögeler ve malzemeler tasarladığım mekânlarda bir kimlik kazandı; realizm ile sürrealizm arasındaki o bağlantıyı kurmayı seviyorum. Yaptığım tasarımlarda çalışmalarımın temeline dayanan açıklamalar olsa da insanların bu mekânlarda kendi izlerinden oluşan kurgularını yaratabilmeleri benim için en önemlisi.


NFT teknolojisinin sanat dünyası için potansiyelini nasıl değerlendiriyorsun, seni heyecanlandıran veya endişelendiren yanları neler?

NFT önümüze birçok fırsat sunuyor ve henüz daha yolun başındayız. Bu yeni dünya birçok sanatçıyı görünür kılıyor ve bu alanda çok kaliteli çalışmalar görüyoruz. Sanatçıların ürettiği birbirinden farklı çalışmalara verdikleri emeği görmek, farklı vizyonlar tanımak ve aynı şekilde sanatının değer görmesi beni heyecanlandırıyor.

Ülkemizdeki dijital sanat alanındaki gelişmelere bakacak olursak bu alana ilginin artmasını neye bağlıyorsun? İnsanlar neden NFT alma ihtiyacı duyuyor?

Herkes kendi nedenini oluşturmuş durumda. NFT dünyası, sanatçılar için eserini daha çok insana duyurmak ve yeni insanlarla tanışıp vizyonunu geliştirmek için güzel bir imkân sunuyor. Bu tabii ki birçok fırsatı da beraberinde getiriyor. Ülkemizde bu alana olan yükselişe kapılıp üretici olarak bu alanda beklediği ilgiyi göremediği için bu işi bırakan insan sayısı da çok fazla. Genellikle bu durumun sebebinin bu kişilerin maddi bir kazanç elde edememeleri olduğunu düşünüyorum. Alıcılar için ise sanata destek olmak istemeleri, yatırım aracı olarak görmeleri veya bu bir koleksiyon projesi ise o komüniteye girip oradaki etkileşime dahil olmak istemeleri gibi birçok sebep söylenebilir.


Kripto sanat alanında çalışmalarını merakla takip ettiğin isimler kimler?

Global çapta birçok kişiyi takip ediyorum. Beni alanımla ilgili en çok etkileyen isimler olarak ise Sixnfive, Morten Lasskogen, Muartive ve Reisinger’ı söyleyebilirim.

Gelecek için heyecanlı mısın? Planlarında neler var?

Gelecek için meraklıyım. Beklenmedik anda gelen fırsatlar beni heyecanlandırıyor. Belirsiz olan bu yolun beni nereye götüreceğini merak ediyorum. Kafamda belirlediğim net bir düşünce yok diyebilirim; çünkü zaten evren her zaman kendi planını uyguluyor. Keşfetmem gereken birçok şey olduğunu biliyorum ve sadece yoluma mutlu olduğum yerden devam etmek istiyorum.
bottom of page