top of page

Kerem Ayan'ın Seçtiği İlham Veren 3 Animasyon


İKSV İstanbul Film Festivali Direktörü Kerem Ayan

İKSV İstanbul Film Festivali Direktörü Kerem Ayan, son dönemde kendisine ilham veren 3 animasyon çalışmasını Mercado okuyucularıyla paylaştı.


"Son 3 seneden 3 ilham veren animasyon çalışması... Evlerde bolca zaman geçirdiğimiz bugünlerinde ilham vermesini umuyorum."

 

Spider Man: Into the Spider Verse - Bob Persichetti, Peter Ramsey, Rodney Rothman (2018)


“Tam artık bütün süper kahraman filmleri birbirine benzemeye başladı derken geldi ve cüretkar, çılgın, stilize tarzı ile janr filmlerine yeni bir nefes kattı. Filmin enerjisine enerji katan müzikleri de cabası.”


Film, Örümcek Adam Peter Parker'ın ölümünün ardından nasıl süper kahraman olunacağını anlamaya çalışan Afro-Latin bir genç olan Miles Morales'in hikayesini konu alıyor. Kurgusunun yanı sıra animasyon tarzı ile de öne çıkan Spider-Verse, serinin çizgi roman köklerine dikkati çekiyor. Bunu yaparken filtre katmanları, konuşma balonları gibi çeşitli biçimsel ve stilistik tekniklerin kullanımı sadece Marvel köklerine değil daha eski bir çizgi roman tarihine de işaret ediyor. Adeta bir çizgi romanın filme dönüştüğü çalışma, eski hayranları yarattığı nostalji duygusuyla tekrar kazanırken dijital sanat ve geleneksel çizgi roman dünyasının daha önce görmediği yeni bir birliktelik ortaya koyuyor.


 

The Unseen – Behzad Nalbandi (2019)


“İran’dan gelen inanılmaz yaratıcı ve etkileyici bir stop-motion animasyon belgesel. 2019 İstanbul Film Festivali’nin programındaydı. Yönetmen Nalbandi, sokakta kartonlarda uyuyan insanlardan esinlenip karton, tutkal ve kağıtlardan yaptığı kuklalarla 5 evsiz kadının gerçek hikayelerini onların sesinden anlatıyor.”


Stop-motion animasyon, belgeselcilerin elinde muazzam bir anlatı aracına dönüşebiliyor. İran’dan çıkan bu benzersiz belgesel de gücünü meselesi kadar biçiminden alıyor. Behzad Nalbandi’nin filmi, Tahran’da devletin giriştiği bir “sokakları temizleme” operasyonunu konu alıyor. Yurtdışından gelecek gözlere nezih ve sorunsuz bir başkent manzarası verebilmek için evsizler, uyuşturucu bağımlıları, seks işçileri bölgeden sürülüyor, kimileri toplama kampına benzeyen merkezlere tıkıştırılıyor. Erkekler birkaç gün sonra serbest bırakılırken, kadınlar bazen hayat boyu bu merkezlerde kalıyorlar. Nalbandi, şehrin mutenalaştırılma sürecinin etkilediği kadınların hayatlarını ve yaşanan baskıyı kendine özgü bir stop-motion metoduyla canlandırarak şehrin “görünmeyenlerine” söz hakkı veriyor. (IKSV)


 

Hurri-Mitanni – Gökalp Gönen (2020)


“Gökalp Gönen Türkiye’de son dönemin en iyi animasyoncularından. Golden Shot, Avarya ve Lâl kısa filmlerini şiddetle tavsiye ederim. Ben, geçen sene İlhan Erşahin’s İstanbul Sessions’ı için yaptığı harika video klibini seçtim. Sıra dışı animasyon dansçılar ve İstanbul’u birleştiren çok da politik bir çalışma.”


Animasyon sanatçısı Gökalp Gönen, İlhan Erşahin’in 2008 yılında başlattığı Istanbul Sessions projesinin beşinci stüdyo albümünde yer alan Hurri Mitanni şarkısının klibi için Moda, Yeldeğirmeni, Karaköy, Beyoğlu, Eminönü gibi bölgelerde sokak sokak dolaşıp çekimler yapıyor ve bu sahnelere maximo isimli internet sitesinden animasyonları yerleştiriyor. İstanbul'u animasyon dansçılarla buluşturan bu özel projeyi tasarımcısı Gökalp Gönen'den dinlemek isterseniz DİYALOG sohbetimizi okuyabilirsiniz.


 

İstanbul doğumlu Kerem Ayan, Saint-Joseph Lisesi'nden sonra Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Makina Mühendisliği okudu. Okul yıllarında İKSV’nin düzenlediği birçok festivalde çalışan Ayan, Film, Tiyatro, Müzik ve Caz Festivalleri’nde sanatçı rehberliği yaptı. 1992’de Paris’e taşınarak Görsel İşitsel Yönetmenlik Yüksek Okulu ESRA’da ve Denis Diderot, Paris 7 Üniversitesi’nde sinema eğitimi gördü. Dört yıl boyunca Radio France Internationale’de yönetmen yardımcısı ve kültür sayfası sorumlusu olarak çalıştı. 2001’de Cannes Film Festivali için çalışmaya başlayan Ayan Monako’daki Edebiyat Uyarlaması Pazarı’nı da düzenledi. 2005’te Barselona’da başlattığı Politik Filmler Festivali’nin 3 yıl yönetmenliğini yaptı. 2015 yılından bu yana İstanbul Film Festivali Direktörü olarak görev alan Ayan, Türkiye'de sinemaya yön veren isimlerin başında geliyor.


bottom of page