Anna Laudel Bodrum yaz sezonuna Ayça Okay küratörlüğünde gerçekleşen“KarmaComa” sergisi ile devam ediyor. Televizyonda görmeye alışık olduğumuz gündüz kuşağı programlarına, yaz dönemi pembe dizilerine, kısacası melodramın hâkim olduğu duygu dolu her âna verdiği referanslarla dikkat çeken sergi, 3 Eylül 2023 tarihine kadar ZAİ Yaşam’da ziyarete açık olacak.
“KarmaComa”, “melodram” kavramını araçsallaştırarak Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik ve kültürel durumu tüm karmaşıklığı ile anlatmak ve yeri geldiğinde eleştirmek için bir çıkış yolu ararken kurmaca bir noktaya işaret ediyor. Sergi, Bodrum’un sunduğu güzelliklerden ilham alarak, ziyaretçilerini rengârenk begonviller, deniz tuzu ve tatlı esintilerle çevrili bir distopyaya davet ediyor.
"KarmaComa 2023 yılının büyük bir bölümünü etkileyen Türkiye genel seçimlerini kapsayan süreçte ortaya çıkan bir projedir. KarmaComa’nın araştırma aşamasında, Ateş Alpar'ın Kuir Gece Hayatı serisindeki muhteşem kostümler, maskeler, sahne tasarımları, ışık, renk ve formlar yolumu Schemmler operası ile kesiştirdi. Renkler, kostüm ve maskeler, dekorlar ve sahneler arasındaki melodram geçişi beni etkiledi. Bauhaus operası temsilcilerinin kullandığı malzemeler, renkler ve formlar her zaman aykırı ve ilgi çekicidir. Tüm bu renklerin, geometrik formların ve farklı malzemelerin kullanılmasının ise dönemin birey üzerinde yarattığı tüm olumsuzluklara karşıt bir söylem olarak ortaya çıkması, benim ortaya koymak istediklerimle örtüşüyordu. Türkiye’yi pek çok bakımdan melodramın hâkim olduğu bir yer olarak görüyorum. Melodram, eski çağlardan beri insanları ilgilendiren sorunlara, insanlığı üzen duygu durumlarını hayali bir bağlamda ele alarak duygulara odaklanır; ancak bunu yaparken dosdoğru ve net bir yol izler. Gerçek olaylar tüm zenginliği ve karmaşıklığıyla anlatılamadığında, bir çıkış yolu olarak melodrama başvurulur. Tıpkı geçmişte modernitenin beraberinde getirdiği bunalım halinin insanlar üzerinde tetiklenen tepkisel ve eleştirel ruh hali gibi, bugün güncel problemlere karşı kamuoyu yaratmak için yaratıcı yollar arıyoruz. Ben de KarmaComa ile renkli bir başkaldırı biçimi yaratmayı hedefledim."
Ayça Okay
Geçmişte, modernleşme ile birlikte gelen tepkisel ve eleştirel tavırlar teatral performanslar aracılığıyla ifade ediliyordu. Bu bağlamda “KarmaComa” güncel meselelere karşı tavrını Avangart tiyatro ve Bauhaus operaları ekolünden ilhamla belli ediyor. Maskelerin, oyuncakların, sahne dekorlarının yanı sıra internet “meme” lerinin, hareketli imgelerden oluşan geleneksel dokumaların ve yapay zeka ile okunabilen görseller yaratan dijital teknolojilerin bir araya geldiği “KarmaComa”, Bodrum’daki çağdaş sanat ekosisteminin sınırlarını zorluyor.
Farklı teknikleri bir araya getiren sanatçıların eserlerini içeren kapsamlı seçkide, Cem A., Serdar Acar, Ece Ağırtmış, AteşAlpar, Ronit Baranga, Kerem Ozan Bayraktar, Isabella Chydenius, Ebru Döşekçi, Alicia Framis, Ece Haskan, Berka BesteKopuz, Mert Ege Köse, Alican Leblebici, Adriana Ramić, Sally von Rosen, Hoda Tawakol, Koray Tokdemir, Metehan Törer, Nathalie Rey ve Nevet Yitzhak’ın farklı disiplinlerden eserleri yer alıyor.
Comments