top of page

Fotografiska New York'ta Afrofütürist Bir Yolculuk


Fotoğraflar: Fotografiska

Çağdaş fotoğraf müzesi Fotografiska New York, Kamerun asıllı Fransız sanatçı Josèfa Ntjam'ın ABD'deki ilk kurumsal kişisel sergisi Futuristic Ancestry’ye ev sahipliği yapıyor. Sergide, pleksi ve alüminyum kullanılarak yapılan biyomorfik heykeller ve fotomontajları kapsayan bir dizi orijinal sanat eseri yer alıyor. Bu eserlerin yanı sıra Ntjam, Sean Hart ve Nicolas Pirus'un birlikte yönettiği Matter Gone Wild adlı büyüleyici bir video enstalasyon da görücüye çıktı. Futuristic Ancestry, bilim kurgu, fantezi ve tarihi farklı kültürel arşivlerle harmanlayarak özgürleşme, kimlik ve Afrika diasporası temalarını afro-fütürist bir mercekle inceliyor.



Ntjam'ın sergisi, 2021 yılında Londra'daki Nicoletti galerisinde açılan ilk kişisel sergisi Molecular Genealogies'de sunulan temaları ve Afrofütürist felsefeleri genişletiyor. Bir kez daha gizli direniş ve yer altı koalisyonlarına işaret eden multidisipliner sanatçı heykel, video ve fotoğraf dahil olmak üzere bir dizi medyumu kullanarak bu hikayeleri sürekli hareket halinde canlandırıyor.


Futuristic Ancestry'nin alternatif ekosisteminde Ntjam, Battlestar Galactica'ya ve Octavia E. Butler'ın öncü eserlerine atıfta bulunarak, tarihsel kurtuluş ayaklanmalarına selam gönderirken, geçmişin üzerine inşa edilen fantastik yorumlar inşa ediyor. Bu öykülerde Ntjam, dünya dışı yaşam formlarını ve bilim kurgu türünü tematik bir araç olarak kullanarak ziyaretçileri uzay, zaman ve nesiller boyunca yankılanan kolonyal ve ailesel tarihlere taşıyor. 



Özellikle Matter Gone Wild, insan dışı ve insani şikayetler arasında şiirsel kesişimler buluyor. Afrodescendant -Afrodescendant terimi Trans Atlantik ve Akdeniz köle ticaretinin Afrikalı kurbanlarının torunları anlamına gelmektedir- mitolojileri ile büyülü gerçekçilik arasında köprü kuran bu yaratıcı video enstalasyonu, sistemik baskının dalgalanan etkisine dalarken, bu kuşak travmalarının yeni yaşam ve ortamlara dağıldığı gelecek için bir rota çiziyor.


Türlere meydan okuyan ve disiplinler arası bir yaklaşımla, Ntjam'ın spekülatif dünya inşası, ses ve ışık içeren katmanlı heykeller aracılığıyla uyanıyor ve soyut, uzaya bağlı düşünceleri günümüz diyaloglarıyla birleştiriyor.



bottom of page