top of page

Jim Denevan'ın Anıtsal Arazi Sanatı Abu Dabi'de İlk Gösterime Çıktı


Fotoğraflar: Lace Gerber

Sanatçı Jim Denevan, küratörlüğünü Reem Fadda ve Alia Zaal Lootah'ın yaptığı Manar Abu Dhabi adlı şehir çapındaki ışık sanatı sergisinin bir parçası olarak şekillendirilen son büyük ölçekli arazi sanatı enstalasyonu 'Self Similar'ı tanıttı. Başkentin Fahid Adası'nda yer alan sanat eseri yaklaşık bir kilometrekarelik bir alana yayılıyor ve yirmi yedi metre yüksekliğe ulaşıyor. Şehrin çölle buluştuğu noktada yer alan ve Umman Denizi tarafından sarılan enstalasyon, hem büyük ölçeği hem de kumun narin maddeselliği açısından anıtsal bir özellik taşıyor.


Abu Dabi'nin kumlarına basit bir çubukla çizilen mütevazı bir daire olarak ortaya çıkan 'Self Similar', bugüne kadar yaratılmış en büyük arazi sanatı enstalasyonlarından birine dönüşüyor. On dokuz eş merkezli halkadan oluşan 448 piramit ve tümsekten oluşan sanat eseri, hem geçiciliği hem de doğayla bağlantıyı sembolize etmek üzere bir mandala deseninde dışa doğru genişliyor.



Ziyaretçiler ise enstalasyonla aktif bir şekilde ilgilenmeye davet ediliyor. Panoramik manzaralar sunmak üzere tırmanılabilen iki gözlem tepeciği, kompozisyonun tamamının ve çevredeki doğal manzaranın yukarıdan izlenebilmesini sağlıyor. Sanat eserinin kalbinde ziyaretçiler, geometrik kompozisyonun simetrisini deneyimleyerek tefekkür, geçicilik ve doğayla bağlantı anları yaşıyorlar. Gün batımında enstalasyon ışıltılı bir ışık gösterisine dönüşüyor. Binden fazla güneş feneri kademeli olarak yanarak narin gölgeler oluşturuyor ve her bir kum hacminde sıcak, birleştirici bir parıltı yaratıyor. Denevan, sanata yaklaşımını felsefi ve Sisifosvari olarak tanımlıyor ve malzeme ile formun doğasında var olan kırılganlığı kucaklıyor.


 

“Bu formları çizerken ve şekillendirirken, bir davet yapılıyor, ortaya çıkıyor. Bir 'içine girme' gerçekleşiyor. Bir merkezlenme, ölçek, mevcudiyet, insan ve diğerleri. Dışsal olan içseldir ve içsel olan dışsaldır. Sona eren ve ebedi olan, bir eşzamanlılık, içeride ve dışarıda.”

 


Serginin teması olan ‘Grounding Light’a yanıt veren Denevan'ın yerleştirmesi, ziyaretçileri fiziksel ve psikolojik bir keşfe çıkmaya teşvik ediyor. Ölçek ve ilişki oyunları ile küçük ve sınırsız olanın yan yana gelişi, aynılık ve radikal farklılık kavramlarını aydınlatıyor. Bu tanımlama, Utah Tuz Gölü'nün uçsuz bucaksız manzarasından çıkan Spiral Jetty'nin yaratılması ve belgelenmesinde benzer temaları kullanan Robert Smithson'ın etkilerini hatırlatıyor.



bottom of page