top of page

Hong Kong'un Mercanları 3D Baskı ile Yaşama Tutunuyor


Fotoğraflar: Robotic Fabrication Lab, Faculty of Architecture, HKU

3D yazıcı teknolojisi dünyamızı kurtarabilir mi? Mimariden tıpa uzay çalışmalarından günlük objelere kadar hemen her alanda sıkça karşımıza çıkan 3D yazıcı teknolojisi, çevre sorunları için de insanoğluna yardım etmeye başladı. Hong Kong Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ne ait ülkenin ilk robotik üretim laboratuvarı RFL, Reformatif Mercan Habitatları projesi ile Hong Kong’un yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan mercanlarını geri kazanmak için 3D baskı teknolojisini kullanıyor.


İki yıl önce onlarca insanın ölmesine sebep olan Mangkhut Tayfunu’nda en ciddi hasar alan ülkelerin başında Hong Kong geliyor. Tayfun, sadece şehirlere değil aynı zamanda doğal yaşama da kalıcı zararlar verdi. Hong Kong mercanlarının %80’ini süpürerek kırık mercan iskeletlerinden oluşan bir enkaz ve hayatta kalabilen birkaç mercan türü bıraktı. Mercan mezarlığına dönen sualtı doğal yaşamının doğal yollarla eski haline dönebilmesi için ise onlarca yıllık bir süreç gerekiyor.


Fotoğraflar: Robotic Fabrication Lab, Faculty of Architecture, HKU

Mercan bölgelerini yeniden hayata geçirmek ve su altı doğal yaşamını eski haline döndürmek isteyen bilim insanları, Reformatif Mercan Habitatları projesi için bir araya geldi. Proje kapsamında günümüzün ve yakın geleceğin en önemli teknolojik aracı olarak kabul edilen üç boyutlu yazıcı teknolojisi kullanarak dünyanın ilk terracotta (pişmiş toprak) karoları üretildi. Mercanların yapışması ve büyümesi için bağlantı yatağı görevi gören bu karolar, tayfun sonrası yok olan mercan yataklarına yerleştirildi. Hong Kong’un subtropikal sualtı iklimi için özel olarak tasarlanan karolar, çok delikli ve yüzeyde tortu bırakmayan yapısı ile mercanların boğulmadan rahatça yerleşip büyüyebilmelerine olanak sağlıyor.


Fotoğraflar: Robotic Fabrication Lab, Faculty of Architecture, HKU

3D yazıcı ile üretilen mercan-biyomimikri katmanları, mercanların büyüme modellerine müdahele etmeden sadece onları barındırmak için tasarlandı. Cepleri bulunan bu katmanlar mercanların hem yatay olarak büyümelerine, hem de dikeyde sağlam bir şekilde yükselmelerine izin verecek ideal ölçülere sahip. Mercanların dikey yönde büyümelerini sağlayan bu sistem, onları boğabilecek diğer sualtı türleriyle rekabet edebilecek gücü kazanmalarına yardım ediyor.


Uzayda yaşam ünitelerinin üretilmesi gibi gelecekteki birçok önemli konuda rol sahibi olan 3D baskı teknolojisinin kullanım alanı genişlemeye devam ediyor. Dünya dışında yaşam olanakları arayan insanoğlu Hong Kong mercanları örneğinde olduğu gibi aynı teknolojiyle kendi evi olan Dünya’yı da kurtarabilir. Kim bilir, belki birçok sorunun cevabı henüz emekleme döneminde olan bu teknolojinin içinde gizlidir.



bottom of page