top of page

Carlijn Jacobs ve Sabine Marcelis'ten Sürreal Bir Fantezi


Fotoğraflar: Carlijn Jacobs

Fotoğrafçı Carlijn Jacobs, Amsterdam Foam'daki ilk kişisel sergisinin tasarımı için Sabine Marcelis ile bir araya gelerek gerçeküstü bir kurgu yaratıyor.


Beyoncé'nin Rönesans albüm kapağından moda kampanyalarına, Hollandalı fotoğrafçı Carlijn Jacobs'un henüz var olmayan bir dünyayı tasvir eden fantastik gerçeklik çarpıtmaları oldukça ilgi görüyor. Jacobs, şimdi de tasarımcı Sabine Marcelis ile birlikte Amsterdam Foam'daki ilk kişisel fotoğraf sergisi, her şeyin mümkün olduğu bilinçaltına bir davet olan 'Sleeping Beauty'nin tasarımında bir araya gelerek mevcut çalışmalarını sunuyor ve yeni eserlerini görücüye çıkarıyor.



 

“Daha üç boyutlu bir şekilde çalışmayı gerçekten sevdim. İlk oda için bir yansıtma zemini kullandım. Bu, duvarlardaki işi kopyalıyor ve mekana gerçeküstü bir etki veriyor. Sabine Marcelis'in renkli cam küpleri zemine yerleştirildiği ve her şeyi ters yüz edecek kadar iyi uyum sağladığı için adımlarınıza dikkat etmenizi oldukça zorlaştıracak şekilde duyularla oynuyor; bu büyüleyici.”


 

Jacobs algılarla oynayarak izleyici için bir kurgu dünyası yaratıyor. Duvardaki fotoğraflar izleyiciye doğru eğiliyor, sanki size doğru geliyorlarmış gibi. Eski şatolarda resimlerin tellere asılarak eğilmesinden esinlenilmiş. İkinci odaya girdiğinizde, daire şeklinde bir video var, bir döngü halinde oynatılıyor ve bir model bir yatağın üzerinde takip ediyor. Daire şekli, kavisli bir duvar ve yere yerleştirilmiş Sabine Marcelis'in 'Boa' puflarından biriyle rezonansa giriyor. Son odada ise, Sabine'in şampanya renkli ışıklı totemiyle birlikte, burada sergilenen fotoğrafların nostaljik hissini yansıtan salon tarzı, daha kaotik ama kurgulanmış bir şekilde asılı farklı çalışmaların bir karışımı var.



 

"Maske fikri beni büyülüyor. Bir şeyin arkasına saklanıyorsunuz ve başka birine dönüşebiliyorsunuz. Tüm moda dünyası aslında bir kaçış biçimi: yeni bir kişilik yaratıyorsunuz."

 

Bu sergi ile birlikte Carlijn Jacobs, Hollandalı sanatçı ve tasarımcı Sabine Marcelis'i, sergi alanını kendi tasarımlarıyla zenginleştirerek çalışmalarına yanıt vermeye davet ediyor ve Jacobs ile Marcelis'in birlikte nihai hayal dünyalarını yaratmalarına olanak sağlıyor. Carlijn Jacobs geleneksel kostüm ve kılık değiştirme biçimlerine hayranlık duyuyor. Japon geyşası ve asırlık Venedik karnavalı geleneği gibi olguları günümüzün güzellik ve moda sahnesiyle ilişkilendiriyor. Jacobs ayrıca şu anda hayal gücünü zirveye taşıyan yapay zeka ile deneyler yapıyor; yapay zekâ aracılığıyla yaratmayı başardığı imgeler, tuhaf bir şekilde çekici bir kâbusun film kareleri gibi.



bottom of page