top of page

Gate 27 Yaratıcı Zanaatkar İşbirliği Programı


Uluslararası konuk sanatçı programı olan Gate 27, başlatmış olduğu Yaratıcı Zanaatkar İşbirliği Programı (Creative-Craft) ile yaratıcı üreticileri bir araya getirmeyi ve karşılıklı iş birliklerini harekete geçirmeyi amaçlıyor. Geçmiş Gate 27 konukları Bilal Yılmaz ve Lydia Chatziiakavou tarafından geliştirilen ve yürütülen bu program kapsamında, Gate 27 her sene bir sanatçıyı İstanbul’daki yerel zanaatkarlar ile ortaklaşa çalışması için ağırlayacak ve proje geliştirmelerini destekleyecek.


Bilal Yilmaz ve Lydia Chatziiakovou liderliğinde gerçekleşen Creative-Craft Projesi, sanatçılar ve zanaatkarlar arasında üretim odaklı karşılıklı bir iş birliği ve diyalog yaratıyor. Yaratıcı yaklaşımlar ile geleneksel el sanatlarını deneysel bir üretim altında buluşturmak, uluslararası sanatçıların İstanbul'un zengin zanaat kültürünü keşfetmelerine, zanaatın kentin sosyal yaşamına ve dokusuna yansımalarını farklı açılardan görmelerine, zanaat atölyeleriyle etkileşime geçmelerine ve yeni katmanlar eklemelerine olanak sağlıyor. Kısacası bu program, zanaatı, sanatçıların şehir deneyimlerine yanıt olarak fikirlerinin konseptini ve gerçekleştirmesini deneyebilecekleri alternatif, sosyal ve kültürel olarak sürdürülebilir bir üretim modelinin bir parçası olarak görüyor.


Lydia Chatziiakovou, Melisa Tapan, Bilal Yilmaz

Creative-Craft Projesinin ilk misafir sanatçısı, Mahzaib Baloch, Gate 27 Konuk Sanatçı Programı kapsamında İstanbul'da kaldığı iki aylık süre boyunca, zanaat kültürüyle çok değerli bir etkileşimde bulundu. Bu süre zarfında, kendisini saha araştırması yoluyla yerel el sanatları sahnesi ve ikamet odağının genel yaklaşımıyla tanıştıran program küratörleri ile araya gelerek rehberlik alma fırsatı yakaladı. Baloch, aynı zamanda zanaat atölyelerinde üretimin çeşitliliğini ve zenginliğini deneyimledikten sonra, sanatsal pratiğini İstanbul'un en deneyimli kakma ustalarından Thomas Usta'nın sanatıyla birleştirdi ve bu iş birliğinin meyvesi olarak çok değerli bir eser ortaya çıkardı. Bu eşsiz eser, Thomas Usta tarafından oyulmuş ve daha sonra Baloch tarafından bir patina elde etmek için yapay olarak manipüle edilmiş bir bakır levhadan oluşuyor. Eserde geleneksel Ortadoğu halılarında görülen hayat ağacı deseninden esinlenildiği gözlemleniyor. Birbirine bağlı anlamlar, bilgiler ve etkileşimlerle dolu olan iki unsur -bakır ve kağıt- farklı zamanları, yerleri, gelenekleri ve nesilleri kapsayan benzersiz bir çerçevede yan yana kuruldu.


Creative-Craft Programı, sanatçılar ve zanaatkarlar arasında yalnızca araştırma sırasında değil, aynı zamanda üretim sürecinde de anlamlı etkileşim ve iş birliğini sağlaması açısından diğer benzer girişimlerden farklı olanaklar sunuyor. Bilal Yılmaz, 2012'den beri zanaatın haritalanması ve yaratıcı üretimdeki potansiyeli konusunda kapsamlı bir saha araştırması yürütüyor. Zanaat üzerine çalışmaları, 2. İstanbul Tasarım Bienali, 15. İstanbul Bienali ve uluslararası Arte Ùtil’de yer aldı. Lydia Chatziiakovou, 10 yılı aşkın bir süredir "toplumsal değişim için sanat" üzerinde çalışan deneyimli bir küratör ve aynı zamanda Selanik'teki yaratıcı sanatlar yönetim ofisi ArtBOX'ın eş direktörlük görevini yürütüyor.


Gate 27 Kurucusu Melisa Tapan ile gerçekleştirdiğimiz Diyalog sohbetini okumak için TIKLAYIN.



bottom of page