top of page

Fondazione Prada’dan Jean-Luc Godard Anısına: Cinema Godard


Fotoğraf: DSL Studio

Fondazione Prada'nın sinema salonunun adı Eylül 2023 itibari ile dünya sinematografisinin en deneysel ve yenilikçi yönetmenlerinden biri olan ve çalışmaları nesiller boyu sinemaseverleri, sanatçıları ve izleyicileri etkilemiş olan Jean-Luc Godard'ın anısına “Cinema Godard” olarak değiştiriliyor.

Cinema Godard, Fransız-İsviçreli yönetmen ile halka açık tek kalıcı enstalasyonu “Le Studio d'Orphée” ve “Accent-sœur”u tasarlayıp hayata geçirdiği Fondazione Prada arasındaki bağı güçlendiriyor. Fondazione Prada aynı zamanda Şubat'tan Aralık 2023'e kadar Godard'a bir retrospektif ayırarak onun geniş ve karmaşık filmografisini incelemeye devam edecek.


 

"Sinema yeni fikirler için bir laboratuvar ve kültürel bir eğitim alanıdır; bu nedenle sinema salonumuza Jean-Luc Godard'ın adını vermeye karar verdik. Onun çalışmalarının deneysel ve vizyoner gücü, vakfımızın sinematografik ve görsel dilleri yayma ve insanların dünyayı ve yaşamlarını anlayabilecekleri bir yeri harekete geçirerek ortaya çıkan anlatı biçimlerini keşfetme taahhüdünü yenilemek için sürekli bir ilham kaynağı."


Miuccia Prada

 

Fondazione Prada, Jean-Luc Godard'ın iki kalıcı projesine ev sahipliği yapma ayrıcalığına sahip tek uluslararası kurum olma özelliğine sahip. Her iki proje de Milano'daki mekân için özel olarak tasarlandı ve 2019 sonbaharındaki kurulumları sırasında film yapımcısı tarafından bizzat denetlendi. "Le Studio d'Orphée" için atölyesini, kayıt ve kurgu stüdyosunu Fondazione Prada'nın Sud galerisine taşıyan Godard, 2010-2019 yılları arasında çektiği son filmlerinde kullandığı orijinal teknik ekipmanların yanı sıra İsviçre'nin Rolle kentindeki stüdyo-evinden mobilya, kitap, tablo ve diğer kişisel eşyaları bir araya getiren bir yaşam ve çalışma alanı oluşturdu. "Le Studio d'Orphée" kapsamında ziyaretçiler, sanatçının son uzun metrajlı filmi Le Livre d'image'ın (2018) gösterimine, filmin yaratıldığı fiziksel mekânda katılma fırsatına sahip olacak. Torre'nin asansörü için Jean-Luc Godard ayrıca, yedinci sanatın karmaşık ve gizemli tarihini anlatan bir video çalışması olan Histoire(s) du cinema'nın (1988 - 1998) müziklerini birleştiren bir ses enstalasyonu olan "Accent-soeur"u tasarladı.


“Accent-soeur”, #JeanLucGodard'ın Torre asansöründeki kalıcı ses enstalasyonu
"Le Studio d'Orphée"

bottom of page