top of page

Dutch Design Week 23’te Öne Çıkan 5 Sürdürülebilir Proje


Urban Reef

Geçtiğimiz 20 yıl boyunca Dutch Design Week, geleceğin tasarımını ve tasarımın geleceğini vurgulayan bir festival oldu. Katılımcıları dünyanın 50 veya 100 yıl sonraki geleceğini hayal etmeye ve iklim krizinden sosyal eşitsizliğe kadar acil güncel sorunları ele almaya davet eden Dutch Design Week’te bu yıl öne çıkan 5 sürdürülebilirlik odaklı yeşil projeyi sizler için derledik.


Urban Reef


Urban Reef sokak manzaraları, meydanlar ve binalar gibi kentsel ortamlarda yaşamın büyümesini ve çeşitliliğini teşvik eden açık uçlu habitatlar tasarlıyor. İnsan ötesi yaşamlarla birlikte yaşamak için, kentsel ortamların hem fiziksel olarak hem de kolektif düşüncemizde kontrolsüz ve gelişmekte olan ekolojiler için daha fazla alana ihtiyacı vardır.


"Reefs" -resifler- adını verdikleri prototipleri açık sistemleri ve rejeneratif tasarımı kente entegre etmek üzere tasarlanmış. Resifler biyo-temelli algoritmalar kullanılarak oluşturuluyor ve (yaşayan) malzemelerle 3D olarak basılıyor. Güneş ışığı, su, besin maddeleri ve mineraller açısından zengin pasif akışlarla bağlantılı olan resifler, bir dizi mikro iklim sağlar ve kentsel ortamların insan merkezli tasarım yaklaşımlarını tamamlayarak insanlardan daha fazla fayda sağlayan besinleri depoluyor.


Living Cocoon | Loop Biotech


The Living Coffin, biyoçeşitliliği teşvik eden ve dünyayı besleyen üretimde yaşayan tasarımı somutlaştırıyor. Doğaya geri veren ürünler yaratmanın bir kanıtı olan bu ürün, sürdürülebilir bir gelecek için bir model.


Loop Biotech'in çalışması, yaşam sonu deneyimini yeniden tanımlamak için mantarları ve organik malzemeleri kullanan yenilikçi, sürdürülebilir bir defin çözümüdür. Miselyumdan (mantarların bitkisel kısmı) ve geri dönüştürülmüş kenevir lifinden yapılan bu ürün biyolojik olarak parçalanabilir ve ayrışma sırasında toprağı zenginleştirir. Bu eşsiz ürün, atıkları azaltarak, CO2 emerek ve biyoçeşitliliği artırarak geleneksel defin uygulamalarıyla ilişkili çevresel kaygıları gideriyor. Loop Living Cocoon, sürdürülebilirliği ve rejeneratif tasarımı teşvik ederek insanlar ve doğa arasında uyumlu bir ilişkiyi destekliyor. Avrupa'daki cenaze evleriyle değerli ortaklıklar kurmuş, çeşitli ödüllerle takdir toplamış ve çevreye duyarlı bir son istirahat seçeneği arayan 500'den fazla kişi tarafından tercih edilmiştir.


Cutting Edges | Schoenenkwartier


Cutting Edges sergisinde Shoe Quarter, çağdaş ayakkabı endüstrisinin sınırlarını araştırıyor ve zorluyor. Yeni malzemeler ve teknikler -3D baskı ve eski spor ayakkabıların yeniden kullanımı gibi- bilinen tekniklerle birlikte bu asırlık endüstrinin dinamiklerine meydan okuyor.


Müzenin mevcut koleksiyonuyla ilişkili olarak sergilenen deneyleri, daha sürdürülebilir, kapsayıcı ve yerel olan yeni üretim yollarını gösteriyor. Cutting Edges, hala tarihiyle derinden iç içe olan bir mesleğe yeni bir bakış açısı sunuyor. Deneme ve düşünme alanının endüstri, üreticileri ve kullanıcıları için yeni olasılıklar ve kışkırtıcı fırsatlar sunduğu bir alan.


Tête-à-Terra | ATÖLYE Architecture & Mono Earth & Kalebodur


Doğanın enginliğinin tasarımla buluştuğu Tête-à-Terra, yaşamın, kültürün, sanatın, diyaloğun ve umudun bir kutlaması. Tête-à-Terra’nın duvarları ziyaretçiler tarafından deneyimlendiğinde amacını daha derinlemesine gerçekleştiren bir sohbet uyarıcısı, rastgele karşılaşmalar ve duraklamalar için bir alan sunuyor. Hafifçe dalgalanan iki duvar karşılıklı durarak, ziyaretçiler tarafından etkinleştirildiğinde amacı daha derinlemesine anlaşılan, farklı bakış açıları arasında anlamlı insan etkileşimleri ve anlayış için bir yer haline gelen samimi bir alanı ifade ediyor.


Tête-à-Terra pavyonu, ATÖLYE Architecture'ın Mono Earth ve Kalebodur iş birliğiyle, Kapadokya’nın çeşitli bölgelerinden elde edilen benzersiz toprakların, ileri dönüşüm süreciyle bol miktarda endüstriyel atık malzeme olan seramik tozuyla birleştirildiği toprak tuğlalardan üretildi.


A Walk in the Symbiocene | Babel


Böceklerin iklim krizinden büyük ölçüde etkilenmesi bekleniyor. Babel, zor zamanlarda böceklere sığınak sağlayan bir barınak geliştirdi. Kule, yağmur suyunu topluyor ve kuraklık dönemlerinde kule etrafında yetişen bitkilere yeniden dağıtıyor. Bu bitkiler, küçük dostlarımız için sağlıklı bir ortam yaratmak açısından büyük önem taşıyor. Barınak, 3D baskılı bir kil kule şeklini alıyor.


Babel, Iris Bekkers ve Shams Hazim tarafından kurulmuş bir tasarım girişimi. İklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik kaybının yarattığı zorluklara yanıt olarak iklime uyarlanabilir ve ekosistemi kapsayan tasarım çözümleri geliştiriyorlar. Bunu veri, malzeme ve üretim araştırmalarını kullanarak ve doğayı kapsayan tasarım yöntemlerini kullanarak yapıyorlar.


bottom of page