top of page

Ward Wijnant | Multidisipliner Tasarımcı



Tekniklerin ve malzemelerin çeşitliliğini yorumlayarak çağdaş tasarımlara imza atan multidisipliner tasarımcı Ward Wijnant ile çalışmaları ve üretim pratiği üzerine sohbet ettik.


Ward Wijnant kimdir? Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

Tilburg, Hollanda yaşayan bir tasarımcıyım. Wood and Furniture College Rotterdam ve Design Academy Eindhoven'daki eğitimimin ardından 2015 yılında kendi şirketimi kurdum. Farklı malzemelerle çalışıyorum ve sürekli olarak onların olanaklarını deniyorum. En iyi bilinen projelerim arasında Twisted (çelik), Blend (ahşap) ve Chunk (alüminyum folyo) yer alıyor.

Wood and Furniture College'da mobilya yapma tekniklerinizi ve malzemeler hakkındaki geniş bilginizi geliştirdiniz. Bu deneyimler, çağdaş tasarımlarınızı oluştururken size nasıl bir temel sağlıyor?

Tasarım Akademisi'ne başladığımda ilk yıl gerçek bir mücadele içindeydim. Bu aslında önceki çalışmalarımda edindiğim becerilerden kaynaklanıyordu. Wood and Furniture College'da bir şey yapmanın tek bir yolunu öğrenmiştim; burada bir teknik var ve sadece bu şekilde çalışıyor. Tasarım Akademisi'nde bu düşünce tarzı bir dezavantajdı. Kavramsal düşünmek için kendimi farklı perspektiflere yerleştirmem ve yaygın tekniklerin arkasına bakmam gerekiyordu. Sonunda, bunu tersine çevirmeyi ve her iki dünyanın en iyilerini birleştirmeyi öğrendim. Bir yandan malzeme bilgim var ve bunları nasıl üreteceğimi biliyorum. Diğer yandan, sınırların aşılabileceğini ve olasılıkların sonsuz olduğunu biliyorum. Son olarak, her iki çalışmam da birbirine mükemmel bir şekilde uyuyor.


Çalışmalarınız malzeme denemeleri ile karakterize ediliyor. Yeni bir malzeme ile deney yaparken, ne tür bir heyecan veya merak duygusu hissediyorsunuz? Bu süreçte sizi en çok heyecanlandıran veya motive eden şey nedir?

Çoğu zaman en iyi fikirlerim bilerek ortaya çıkıyor. Gerçek bir stratejim yok, sadece oynamaya başlıyorum. İyi bilinen malzemelerdeki şaşırtıcı unsurları ortaya çıkarmak istiyorum. Malzemeyi manipüle etmek için yeni bir teknik keşfettiğim an beni en çok heyecanlandıran şey. Bu, teknikten ürüne giden sürecin başlangıcıdır.

Eski yöntem ve malzemelerin çeşitliliğini yorumlayarak, bunları detaylara ve finişe önem veren çağdaş tasarımlara dönüştürüyorsunuz. Geçmişten gelen yöntemleri ve malzemeleri yorumlarken, yaratıcılığınızı en çok tetikleyen veya sizi heyecanlandıran bir keşif unsuru nedir? Bu unsur size nasıl ilham veriyor?

Yöntemler açısından, bağlantılar ve birleşme noktalarının en büyük ilgi alanım olduğunu düşünüyorum. Bunlar sağlam bir nesne yaratmada çok önemli, ancak çoğu zaman bu ayrıntılar dikkatin arka planında kalıyor. Örneğin Twisted serimde çelik çubuklar sadece birbirlerinin etrafında dönerek bağlantıları oluşturuyor. Chunk'ın alüminyum parçalarında ise presleme bağlantının ta kendisi.


Tasarımlarınızda kullandığınız renk paletleri oldukça dikkat çekici. Renklerin sizin için bir tasarımda veya üründe ifade ettiği duygusal veya anlamsal bir dil var mı? Hangi renkleri kullanarak hangi duyguları veya mesajları iletmeyi amaçlıyorsunuz?

En başta renklerin neşe getirdiğini düşünüyorum. Ama benim için en önemlisi rengin malzemeyi ve nihai ürünü etkilemesi. Örneğin, Blend'deki damar yapıları, renkli yağı uyguladığınızda farklı davranıyor. Ahşap rengin parlaklığına 'karar veriyor'. Chunk'ta renkler (gün) ışığını en iyi şekilde yansıtacak şekilde seçildi. Renk benim için malzemeden en iyi şekilde yararlanmak için önemli bir role sahip.

Bugüne kadarki çalışmalarınız arasında sizi en çok heyecanlandıran eseriniz hangisiydi?

Bu zor bir soru, zaman içinde değişiyor. Tasarım yaparken, bazı yan faaliyetlerle birlikte çoğunlukla büyük bir konuya odaklanıyorum. Bazen taze bir zihne ihtiyaç duyuyorsunuz ve o zaman konu biraz dinleniyor ve ben başka bir konuya geçiyorum. Bu da serilerimin birkaç kez aklıma geldiği ve zaman zaman yeni koleksiyonlara yol açtığı anlamına geliyor. Son zamanlarda Blend malzemesiyle çok çalışıyorum ve düzenli olarak aklımdan geçiyor. Yeni bir koleksiyonum var ve bunu PAD Paris'te gösterdim. Yöntem karmaşık ama uygulaması çok erişilebilir. Yani keşfedilecek çok şey var.


İlham almak için neler yapıyorsunuz? Bu alanda ya da farklı disiplinlerden merakla takip ettiğiniz isimler kimler?

İlhamın her yerde olduğunu düşünüyorum ama bir örnek vermem gerekirse bu Ettore Sottsass olurdu. Yuvarlak şekiller kullanarak ve sarı ve kırmızı gibi cesur renkler seçerek tasarımı değiştirdi. Sottsass'ın tasarımları şaşırtıcı, renkli ve neşe saçıyor. Benim de tasarımlarıma dahil etmeyi amaçladığım hedefler.

Gelecek için heyecanlı mısınız? Planlarınızda neler var?

Şu anda yaptığım işten memnunum ve tüm projelerimin henüz bitmediğini düşünüyorum (bitecek mi, emin değilim). Serilerimden biriyle bütün bir dünya yaratabileceğim solo bir sergi harika olurdu. Ayrıca çocukluğumdan beri bildiğim bir müzede sergi açmayı da çok isterim: Şehrim Tilburg'daki De Pont.




bottom of page