top of page

Sibelle Yüksek | Cam Sanatçısı


Cyber Bae Puffco Pipe

İnsan anatomisinden, doğadaki unsurlardan ve hareket sanatından ilham alarak eserler üreten cam sanatçısı Sibelle Yüksek ile üretim pratiği ve çalışmaları üzerine sohbet ettik.


Sibelle Yüksek kimdir? Kısaca kendinden bahsedebilir misin?

Los Angeles'ta yaşıyor ve evimdeki stüdyomda işlerimi yürütüyorum. Virginia Beach'te büyüdüm ve zamanımın çoğunu sahilde ya da ailemin restoranında çizim yaparak ve çizgi roman okuyarak geçirdim. Virginia Commonwealth Üniversitesi'nde İllüstrasyon ve Cam bölümlerinde çift ana dal yaptım. Los Angeles'a taşındığımda, Neptune Glassworks için tam zamanlı üretim alev çalışanı oldum ve 2020'de bağımsız olana kadar 5 yıl boyunca bu pozisyonu sürdürdüm.

Cam pratiğinde çok da alışık olmadığımız çağdaş ve yenilikçi formlar üretiyorsun. Kendine özgü dilin ortaya çıkış süreci nasıldı?

Güzel sanatlar alanında bir geçmişe ve iç tasarım dünyasında çalışma deneyimine sahip olduğum için şanslı hissediyorum. Bunların birleşimi, fantezi dünyasına olan çocuksu sevgimle birlikte, sadece kağıt üzerinde hayal ettiğim parçaları yaratma niyetiyle doğal olarak gelişmeme yol açtı. Cam işçiliğine giriş yılları çok zor, çünkü motor eğitimi olmadan camdan istediğiniz her şeyi kolayca yapamazsınız. Tam ifadenin kilidini açmak için uzun yıllar pratik yapmak ve malzemeyle bir ilişki kurmak gerekiyor.


Cam sanatında kullanılan formlar ve teknikler, genellikle sanatçının hayal gücü ve ilham kaynaklarına dayanıyor. Senin cam sanatında ilham kaynağın nedir ve bu kaynağın senin sanatına nasıl bir yön verdiğini düşünüyorsun? Bize biraz çalışmalarında kullandığın formların hikayesini anlatır mısın?

Japon çizgi romanlarından ve animasyonlarından derinden etkilendim. Fantezi, dinamik hareket ve kadın gücü unsurları sanatsal deneyimlerim boyunca bana ilham verdi. Gerçekten sevdiğim ve kendim için isteyeceğim parçalar yaratmaya sadık kaldım. Bu nedenle, özellikle kenevir endüstrisi içinde benzersiz bir estetiği korumaya çalıştım.

Tasarım sürecinde dijital veya analog tekniklerden faydalanıyor musun?

Tasarım sürecim aklıma ne geldiğine bağlı olarak değişiyor. İnternette ilgimi çeken bir görselle karşılaşıp araştırmaya devam edebilirim ya da günlük hayattan bir şey görüp daha ileri gitmek için hafızamda tutabilirim. Fikirlerimi neredeyse her zaman önce kağıda çizerim. Renk paleti veya denge konusunda sorun yaşıyorsam, dijital bir platforma geçiyorum.

Cam pek çok sanat disiplininden farklı olarak tasarımı ve zanaati de içinde barındıran özel bir konuma sahip. Sen kendini sanatçı, tasarımcı ve zanaatkar üçgeninde nerede konumlandırmayı tercih ediyorsun?

Kendimi bu üçgen arasında bir köprü olarak görmeyi seviyorum, çünkü her kategoriden becerileri dönüşümlü olarak kullanıyorum. Daha büyük heykelsi parçalarımı yaparken bu hedeflere ulaşmaya çalışıyorum. Aynı zamanda, parçalarımın bir mekanı sanatsal olarak geliştirirken düzgün bir şekilde işlev görmesini, ona çifte bir amaç kazandırmasını istiyorum. Takı ve aksesuar gibi bazı üretim çalışmalarım, parçalar incelikli bir yorum olmaksızın çoğaltılabildiği için "zanaatkar" kategorisine girebilir.

 

Benim gözümde sanat eserleri, duyguları kışkırtabilir ve izleyiciyi bir hikayenin veya sanatçının yarattığı dünyanın içine çekebilme gücüne sahiptir.

 

Bugüne kadarki çalışmaların arasında seni en çok heyecanlandıran eserin hangisiydi?

Şu anda Cyber Girl adlı çalışmamdan çok memnunum. Bu son parçalar beni sadece bedenin ötesinde benzersiz estetiğimi geliştirmeye itti. Basitçe bir kadın formu yapmak herkes tarafından yapılabilir, ancak onunla ne yaptığınız, parçaları tamamen farklı hale getirebilir. Figürlerimin sorgulanmadan bana ait olarak öne çıkmasını istiyorum. Cam pipo endüstrisinde özgün bir ses elde etmek zor.

Bu alanda ya da farklı disiplinlerde çalışmalarını merakla takip ettiğin isimler kimler?

Martin Janecky, Amber Cowan ve Kit Paulson'ın işlerini seviyorum ama en çok James Jean, Soey Milk ve Hajime Sorayama gibi ressamların işlerini beğeniyorum.

Gelecek için heyecanlı mısın? Planlarında neler var?

Seyahat etmeyi seviyorum, bu yüzden bu yıl eğlenceli geçecek. Haziran ayında Detroit'teki Glass Art Society Konferansı'nda ve Michigan Glass Project'te demo sanatçısı olacağım. Temmuz ayında Corning Müzesi'nde bir haftalık yoğun bir eğitim vereceğim. Ağustos ayında Degenerate Flame Off'ta demo sanatçısı olacağım ve Ekim ayında Viyana'da Cultiva Hanfexo'da demo yapacağım.


bottom of page