top of page

DİYALOG: Sebahat Karcı | Kağıt Sanatçısı & Multi-disipler Tasarımcı


Babylon Soundgarden 2019


Kağıt materyali üzerine çalışmalarıyla tanınan multi-disipliner tasarımcı ve kağıt sanatçısı Sebahat Karcı ile çalışmaları üzerine sohbet ettik.


Sebahat Karcı kimdir?

Endüstri ürünleri tasarımı mezunuyum. Kağıt malzemesiyle oynamayı oldukça seven multidisipliner sanatçı / tasarımcıyım.

Üç boyutlu heykellerden, set tasarımına kadar çok farklı ölçekte tasarımlar yapıyorsun. Ortak yanları ise kullandığın materyalin kağıt olması. Kağıdı bir tasarım materyali olarak kullanmaya ne zaman başladın?

Aslında kağıda olan ilgim muhtemelen çocukluktan geliyor. Ailem matbaacı:) ancak tam olarak kağıt ile ilgili üretimim iş hayatında  yaşadığım mutsuzluklardan sonra başladı.Kendi işlerimden oluşan pop-up portfolyo kitabımı yaptım. Videosunu çektim. İnsanlarla sosyal medyada  paylaştım. Olumlu tepkilerden sonra işi bırakıp kağıttan üretim yapmaya karar verdim.

Sebahat Karcı

Kağıt gibi hassas bir materyalle çalışmanın keyifli ve zor yanları neler?

Kağıtla çalışmanın en güzel yanı bana cesaret vermesi. Hata yaptığımda telafi edilebilir olması, hakimiyetinin kolay olması ve çok hızlı sonuç vermesi. Tüm bunlar motivasyonumun sürekli yüksek olmasını sağlıyor. Zor kısımları ise dış mekan için çok dayanıklı değil. Hafif olması ise bazen handikaplara sebep olabiliyor.

Biraz tasarım sürecini anlatabilir misin? Fazlasıyla analog bir süreç gibi görünmesine rağmen dijital tekniklerden de yararlanıyor musun?

Tasarım sürecim çalıştığım insanlara ve işe göre değişiyor açıkçası. Bir işi kendim için mi yapıyorum? Ajansla mı, şahısla mı, markayla mı çalışıyorum? Ne kadar sürem var? gibi sorularla yol haritamı çiziyorum. Elle üretime geçmeden önce bilgisayar ortamında sıkı bir planlama yapıyorum. Bazen 3d bazen 2d çiziyorum. Zamanım varsa elle yoksa dijital kesim yapıyorum. En sonunda ise elle birleştirip yapıştırıyorum.



 

Tasarım ve zanaat bir bütünün parçası benim için. İçlerinden bir tanesi eksik olsa şu anda yaptığım işleri yapamazdım.


 

Tasarımcı kimliğinin yanında yaptığın işlerin bir de zanaatkarlık boyutu var. Sen kendini tanımlarken bu iki kavramı nasıl değerlendiriyorsun?

Tasarımı sanatı ve zanaatı birbirinden ayrı olarak değerlendirmem çok zor. Hepsi bir bütünün parçası benim için. İçlerinden bir tanesi eksik olsa şu anda yaptığım işleri yapamazdım gibi geliyor.

Multi-disipliner bir sanatçı olarak ilerleyen dönemde kağıt dışında denemek istediğin bir materyal veya teknik var mı?

Kesinlikle var. Farklı malzemeler oldukça heyecanlandırıyor beni. Kağıt gibi davranan malzemeler var. Tyvek, polipropülen levhalar, ahşap, metal hepsini yavaş yavaş deniyorum diyebilirim. Bir de kendi ürettiğim atık kağıtlardan kendi kağıdımı üretmek istiyorum.

Taşı Toprağı Kitsch İstanbul kitap tasarımı


En dikkat çeken projelerinden birisi de Taşı Toprağı Kitsch İstanbul kitap tasarımı. Bu proje nasıl ortaya çıktı, proje hakkında bilgi verebilir misin?

Bu proje sanatsal bir kaygı ile başladığım 6 aylık bir araştırma projesi. Bu kaygı sonrasında Aura İstanbul'a (İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi) katılımcı olarak başvurmaya karar verdim. Orada kitsch kavramı üzerinden bir kent kimliği analizi yaptım. Bu analiz sonucu üretim pratiğimi pop-up kitap olarak yapmak istedim. Oldukça verimli ve keyifli bir süreçti.

Kağıdın potansiyelini en çok kullandığın ve bu anlamda seni en heyecanlandıran proje hangisiydi?

Beni en heyecanlandıran şahsi ve sanatsal olarak tanımlayabileceğim işler oluyor. Bunlar da İstanbul Comics and Art Festival için yaptığım Boğa Heykeli ve Aura İstanbul'da yaptığım Taşı Toprağı Kitsch İstanbul projeleri. Ölçekte ve pratikte çok farklı işler olmasına rağmen kağıdın potansiyelinden çok farklı şekillerde yararlandığım projeler.

Boğa Heykeli, İstanbul Comics and Art Festival

Stüdyonda çalışırken olmazsa olmazların neler?

Çok dağınık olmama rağmen bir işe başlarken olmazsa olmazım kesinlikle düzen. Bir de kağıt ile çalıştığım için temiz olması gerekiyor: temiz bir masa, kesici bir alet, kağıt ve müziğin olduğu her yerde çalışabilirim.

İlham tazelemek için neler yaparsın?

Farklı disiplinlerdeki insanlarla konuşmayı, paylaşmayı, tartışmayı varsa onların işlerine bakmayı çok severim. Onlardan ilham alırım.

Gelecek planlarında neler var?

Yaptığım işlere farklı malzemeler ve onlara farklı iş birlikleri katarak dönüştürmeyi düşünüyorum. Bir de bir marka yaratma sürecindeyim. Onun üzerinde heyecanla çalışıyorum.

Quadran Vitrin Tasarımı
Quadran Vitrin Tasarımı
Hands, Kolektif House

bottom of page